Groen en droog op de Zuidas

Blog
29 december 2016

Groen in de stad is niet alleen mooi en fris, het zorgt ook voor droge voeten. Daarom hebben we samen met de gemeente Amsterdam en Waterschap Amstel, Gooi en Vecht een speciale groenstrook aangelegd. Zo maken we Amsterdam steeds meer Rainproof.

De groenstrook ligt voor de woningen. De planten in de strook hebben veel water nodig. Foto: Merlijn Michon

De strook met planten ligt in de nieuwe woonwijk op de Kop Zuidas in Amsterdam. We vangen hier regenwater tijdelijk op. Zodat het niet in het riool terechtkomt. En bewoners geen overlast hebben bij harde buien.

Hoe werkt de groenstrook?

Onze collega Ives legt het in deze video kort uit:

Video geblokkeerd.

U kunt deze video niet bekijken omdat tracking cookies uit staan. Lees meer op de privacy- en cookiespagina.

De strook ligt lager dan de omgeving. Hierdoor stroomt water van de Zuidelijke Wandelweg en daken in de buurt naar het groen. In de strook staan planten die veel water nodig hebben. Het water blijft hier maximaal 24 uur staan. Daarna daalt het langzaam in de bodem.

Nog niet eerder zijn planten gebruikt om regenwater op te vangen. Dit maakt de groenstrook uniek.


Regenwater stroomt van de straat en het dak in de groenstrook. Als het water hoog staat, stroomt het via een overstort naar het riool. Bron: Gemeente Amsterdam

Proef

De groenstrook is een proef. Als het een succes blijkt, kunnen we op meerdere plekken op de Zuidas groenstroken aanleggen. En mogelijk ook op andere plekken in Amsterdam.

Meer weten? Ga dan naar rainproof.nl of de website van de gemeente Amsterdam.