Klimaatbestendige straat

29 december 2016

Om regenwater goed te laten wegstromen legden we in de Argonautenstraat een strook aan die water op een slimme manier afvoert. Bewoners hebben hierdoor minder wateroverlast na hevige regen.

De Argonautenstraat in Amsterdam met speciale strookIn 2015 hebben we samen met de gemeente Amsterdam de Argonautenstraat opnieuw aangelegd. Daarvoor gebruikten we de nieuwste technieken.

Hoe werkt het?

Het midden van de weg is hol. Het regenwater stroomt naar het midden van de straat. Hier ligt een infiltratiestrook. Deze strook ligt op een speciale laag, een granusplit. Water kan gemakkelijk door deze laag naar het grondwater stromen.

Water stroomt naar het midden van de staat. Hierna komt het in de speciale strook terecht. En daalt het naar het grondwater.

Speciaal riool

Naast de waterstrook gebruiken we een speciaal riool: een drainage infiltratie transportriool (DIT-riool). Een normaal riool voert regenwater af. Het speciale DIT-riool voert water af bij hevige regen. Maar bij droogte zorgt het voor extra water. Hierdoor houden we de stand van het grondwater beter op het juiste peil.

Deze 2 technieken zijn nog niet eerder samen gebruikt in Nederland. Dit maakt de Argonautenstraat uniek.

Wat onderzoeken we?

We onderzoeken of regenwater via de strook goed kan wegstromen. Maar ook of het grondwater op de juiste hoogte blijft. We kijken dan naar: 

  • de aanleg
  • de strook en het riool
  • het onderhoud

Na het onderzoek bepalen we of we de strook op meerdere plekken in Amsterdam kunnen aanleggen. Samen met het speciale DIT-riool. En hoe we dat moeten doen.

Van links naar recht: de speciale strook in aanleg, de granudrain op pallets, de granudrain in de Argonautenstraat

Controleren en testen

De komende jaren houden we de stroken in de gaten. We hebben camera’s opgehangen om bij hoosbuien de straat goed te controleren.

Het project ligt op schema. In maart 2016 hebben we de strook getest. We zetten de straat hiervoor tijdelijk onder water. Deze proef gaan we jaarlijks herhalen.