Hoe een kelder uit 1881 ons gebouw koelt

Blog
16 januari 2017

Gas en elektriciteit besparen met een kelder uit 1881? Het kan! Bij ons gebouw in Weesperkarspel ontdekten we een oude kelder. Daarin sloegen we vroeger drinkwater op. Nu kunnen we de kelder opnieuw gebruiken. Met het water wat we opslaan verwarmen we in de winter ons gebouw. En in de zomer mee koelen. Handig en heel duurzaam!

Reinwaterkelder

Op het terrein van Weesperkarspel is een ‘reinwaterkelder’ uit 1881 opnieuw ontdekt. In de jaren 50 werd deze gebruikt als opslag voor drinkwater. Als je in Amsterdam een glas water dronk, kwam het uit deze kelder. De kelder is al sinds 1977 buiten gebruik.

Op aanwijzen van oud-werknemers is op 2 plekken gegraven. Hierbij zijn 2 ingangen ontdekt. De kelder was nog gevuld met water. In enkele weken is er 5.000 m3 water uit de kelder gepompt. De kelder is nog in prima staat, we kunnen hem goed gebruiken.  

De oude ingangen van de reinwaterkelder

Koelmachine

In Weesperkarspel stond namelijk een koelmachine die we moesten vervangen. Hij komt uit 1991 en was gevuld met het koelmiddel R22. Dat middel is niet meer toegestaan. Als je water koelt komt er warmte vrij.  Die warmte voerden we af met water dat we op het oppervlaktewater loosden. Dat was goedkoop, maar niet erg duurzaam.

Warmte en koude opslaan

In de oude kelder gaan we daarom warmte en koude opslaan. De kelder is als het ware een grote accu. Met het water verwarmen we in de winter ons gebouw. In de zomer kunnen we ons gebouw er mee koelen. Dan hoeven we daar geen elektriciteit en gas voor te gebruiken. Met een pomp leveren we warmte of koude uit de kelder aan het gebouw.  

Hoe werkt een machine met warmte- koude opslag?

Video geblokkeerd.

U kunt deze video niet bekijken omdat tracking cookies uit staan. Lees meer op de privacy- en cookiespagina.

Voor de liefhebber

Het gebruik van de warmte-koudeopslag in de waterkelder  is duurzaam. Het zorgt voor 30 ton minder CO2  per jaar in vergelijking met de oude koelmachine. De kosten zijn hoger dan het vervangen van de oude machine. Wel kunnen we deze kosten binnen acht jaar terugverdienen. Want we besparen gas en elektriciteit.

We gebruiken de warmte-koudeopslag sinds eind 2015. De temperatuur in de winter van 2015-2016 was relatief hoog. Hierdoor konden we niet optimaal koude uit het water halen. Deze winter onderzoeken we opnieuw hoe de opslag werkt.  

Lees ook: Hoe je zout water uit WKO-systemen het beste kunt lozen