11 augustus 2017

Nieuwe VaarWater app zet gebruiker centraal

Bootgebruikers willen gewoon lekker varen en het liefst geen gedoe met regels. En Waternet wil graag dat mensen zich aan de vaarregels houden en geen overlast veroorzaken. Beide belangen combineren in één app? Dat lijkt nogal een tegenstrijdigheid!

De nieuwe VaarWater app combineert de belangen van de gebruiker en Waternet in een unieke oplossing. Benieuwd hoe? Lees dan verder! 

Januari 2017: Aanbesteding nieuwe app

Waternet laat 5 leveranciers een voorstel doen voor een nieuwe versie van de app. 

Februari 2017: Testen onder gebruikers

Waar kan een app de bootgebruiker nu écht mee helpen? Om daarachter te komen, laat Waternet een onderzoek uitvoeren onder bootgebruikers. Waternet vraagt aan 384 gebruikers wat zij graag in een app zouden zien. Wat blijkt? De gemiddelde bootgebruiker is iemand die vrij last-minute besluit om te gaan varen. En tijdens het varen meestal een spontane route kiest. Tijdens het varen zijn mensen geïnteresseerd in praktische zaken als afmeerplekken, toiletten en bruggen en sluizen. Ook willen zij graag weten welke bezienswaardigheden er allemaal zijn en waar ze een hapje kunnen eten of kunnen zwemmen.

Bekijk de uitgebreide resultaten van het onderzoek

Februari – Maart  2017: Ontwikkeling

De wensen van de bootgebruiker zijn duidelijk. De primaire wens van Waternet is dat ook: Waternet wil graag de naleving van de vaarregels stimuleren. Maar hoe zijn deze wensen te combineren zonder dat de app politieagent moet spelen?

Het antwoord is: door de gebruiker letterlijk centraal te stellen. Geert-Jan van den Bosch, adviseur klantprocessen bij Waternet: “Doordat de app de gebruiker op het water centraal stelt, letterlijk als middelpunt, wordt de app veel relevanter om te gebruiken”.

Relevante informatie

Gebruikers zien niet alles, maar alleen wat op dat moment voor hen relevant is. De app laat niet zien wat voor weer het nu is, maar wanneer het weer om gaat slaan. Daarvoor maakt de app gebruik van data van Buienradar.nl. De drukte op de vaarwegen is inzichtelijk door een samenwerking met TNO. En bovendien waarschuwt de app de gebruiker wanneer ze te hard of tegen het verkeer in varen.

De app doet dit op een vriendelijke manier, zonder de gebruiker te betuttelen. Daardoor helpt de app Waternet om de regels op het water op een vriendelijke manier te handhaven.

Samenwerking

Waternet en leverancier Uselab werken tijdens de ontwikkeling intensief samen. De app wordt gebouwd in een Agile Scrum aanpak waarbij Waternet invulling geeft aan de rol van Product Owner. In enkele sprints van 2 weken wordt de app opgeleverd. Snelle integratie van informatie van Buienradar, TNO en het Ministerie van Infrastructuur en Milieu is mogelijk doordat er daarvoor al eerder met deze partijen gewerkt is voor een ander product voor Waternet, de grachtensite.

Eind april 2017: Resultaat!

Eind april is het dan zo ver: De nieuwe VaarWater app is klaar! De app is beschikbaar voor iPhones en Android toestellen en past zich automatisch aan de taal van de gebruiker aan: Nederlands of Engels.

Campagne: Flessenpost!

Bij een innovatieve app hoort een innovatieve campagne! De lancering van de vernieuwde app ging samen met een campagne ontwikkeld door Living the brand. Hierbij werden grote, drijvende flessen op drukbezochte punten in en rond het Amsterdamse water geplaatst. Met daarin grote spandoeken met een advertentie voor de nieuwe app.

Augustus 2017: VaarWater valt in de prijzen!

VaarWater is bekroont met de Red Dot 'Best of the best' Award for Communication Design 2017! Tijd voor een feestje dus!

Lees de blog op uselab.com

Over de Red Dot Award

De Red Dot Award is een prestigieuze prijs voor ontwerpers. Het is één van de meest begeerde prijzen voor ontwerpers van producten en communicatiespecialisten.

Ieder jaar vallen meerdere inzendingen in de prijzen, maar alleen de meest bijzondere prestaties worden beloond met de ‘Best of the Best’ onderscheiding. De Jury van Red Dot prijst VaarWater omdat de app de gebruiker die zijn weg zoekt door de Amsterdamse grachten écht helpt en dat op een visueel aantrekkelijke manier doet. En omdat de app de gebruiker helpt om zich aan de vaarregels te houden zonder betuttelend te worden.

Lees meer over de Red Dot Award 

Enthousiast geworden?

Download dan de app voor Android of iPhone!