29 april: Tijdelijke dam in de Geer

Door zon, wind en weinig regen hebben de Vinkeveense Plassen veel water nodig. Dit geldt ook voor de polders in deze omgeving. Hierdoor stroomt brak en voedselrijk grondwater uit diepe polders richting deze kwetsbare gebieden. Brak water zit tussen zoet en zout in en is slecht voor de landbouw, vissen en (water)planten. Om schade te voorkomen plaatsen we een tijdelijke dam en een pomp in de Geer in Wilnis om dit water tegen te houden. Zo beschermen we de waterkwaliteit van deze gebieden.

Video geblokkeerd.

U kunt deze video niet bekijken omdat tracking cookies uit staan. Lees meer op de privacy- en cookiespagina.

Waar is de dam?

De tijdelijke dam is in de Geer in Wilnis bij de Geerbrug.

Hoe lang blijft de dam hier?

De dam blijft liggen zolang er in de Vinkeveense Plassen en de polders veel water verdampt.En er hierdoor dus brak en voedselrijk water naar dit gebied blijft stromen.

Omvaren richting Vinkeveense Plassen

Wilt u varen in het gebied? Door de tijdelijke dam kunnen bootjes vanaf 27 april niet meer varen door de Geer richting Breukelen, de Vinkeveense Plassen of de Kromme Mijdrecht.

Kleine sloepjes kunnen alleen ten westen van de Geerbrug naar de Vinkeveense Plassen. Vanaf de oostzijde van de Geerbrug is er een omvaarroute naar de Vinkeveense Plassen via het Amsterdam-Rijnkanaal.

Grotere schepen moeten omvaren via Uithoorn, Amsterdam, de Weespertrekvaart en de Vecht. Voor grotere schepen geldt 4 uur extra reistijd.

Meer over droogte