3D geprinte computer behuizing

16 juni 2017

3D printer maakt behuizing voor Jetson TX2, de boordcomputer van de Nautonomous, de zelfvarende drijfvuilvisboot.

De zelfvarende drijfvuilvisboot, de Nautonomous, waaraan we samen werken met studenten van de Hogeschool van Amsterdam en de TU Delft beschikt over een krachtige boordcomputer de Jetson TX2 van Nvidia.

De Jetson is nodig voor de navigatie en beeldherkenning. Omdat dit geen standaard computer is, zit deze niet in een behuizing en is hij kwetsbaar op de boot en bij het testen op kantoor.

Omdat behuizingen voor de Jetson niet te koop zijn hebben we besloten om een behuizing te ontwerpen en 3D te laten printen.

 

Model

Het model voor de behuizing is gemaakt in Autodesk®Inventor®. Bij het maken van het ontwerp is rekening gehouden met de lucht die benodigd is om de processoren te koelen.

Ook is er voor gekozen om de wanden van de behuizing extra dik te laten, omdat het materiaal van geprinte objecten vaak vrij bros is.

De behuizing heeft moeren die bevestigd zijn in de "bodem" van de behuizing zodat de "deksel" makkelijk erop geschroefd kan worden, hiervoor is gekozen omdat het onverstanding is om iets vast te schroeven in 3D geprint materiaal.

Er is ook gekozen om gaten open te laten, om een USB- en HDMI-bus te kunnen plaatsen zodat we alle aansluitingen van de boordcomputer ook van buiten de behuizing kunnen gebruiken.

3Dhubs.com

Het ontwerp is geprint  via 3Dhubs.com. Daarop kun je zoeken naar aanbieders die het ontwerp kunnen printen. Belangrijk daarbij was dat het printbed groot genoeg was om de behuizing te kunnen printen.

Ook was het van belang om te kiezen voor een Hub waar ze ABS kunnen printen aangezien vrij veel Rapid prototyping printers PLA gebruiken, dit is een melkzuur en oplosbaar in water, dus zeker niet gewenst op een boot. Als er een bruikbaar bestand geüpload wordt, dan berekend de website de benodigde materiaalhoeveelheid van het ontwerp waarop verschillende aanbieders hun prijs bepalen. Het resultaat is een stevige behuizing voor de boordcomputer van de Nautonomous.

Meer weten?

Over de Nautonomous kunt u hier nog meer informatie vinden.