16 juni 2017

Informatiescherm ARK-NZK in gebruik genomen

Vrijdag 2 juni is het informatiescherm voor het Amsterdam Rijnkanaal-Noordzeekanaal -systeem (ARK-NZK-systeem) in gebruik genomen.

In het informatiescherm wordt waterbeheerinformatie van vier waterschappen en twee Rijkswaterstaatdiensten zichtbaar gemaakt. Uniek in waterbeheerland.

De informatie bestaat onder andere uit gemeten waterstanden, de afvoer van polders naar het hoofdsysteem (opgeteld per gebied) en de neerslagverwachting.

Door samen naar deze gegevens te kijken, zien we sneller hoe we onze collega's kunnen helpen als zij hun water niet snel genoeg kwijt kunnen. Of juist aan wie we hulp kunnen vragen als we zelf teveel water hebben. Hetzelfde kunnen we ook doen in tijden dat het langdurig droog is.

Feestelijke ingebruikname

Vrijdag 2 juni was het zover. Na maanden werken aan het informatiescherm is het klaar voor gebruik. In de AB-zaal van Waternet, met uitzicht op de Amstel, heeft Waternet-directeur Saskia de Haas het informatiescherm in gebruik genomen.

Meerwaarde

Na de feestelijke opening waren er presentaties over hoe het scherm werkt en hoe dit meerwaarde op kan leveren bij hoog water en droogte.

's Middags werd er geoefend met het informatiescherm. Alle organisaties rond het ARK-NZK-systeem kunnen nu met het scherm aan de slag.

Slim Watermanagement

Het informatiescherm is een initiatief vanuit Slim Watermanagement voor het gebied rond het Amsterdam Rijnkanaal en Noordzeekanaal.