20 december 2016

Amsterdam maakt kunstmest van mannenurine

Een primeur voor de stad! We maken struviet van de urine van mannen die plassen in de Heineken Music Hall. Van struviet kun je weer kunstmest maken. De tank die de urine opvangt is klaar, en het systeem is nu in bedrijf. Op 19 december 2016 was de officiële opening door wethouder Kock (Water) en dagelijks bestuurder Rolf Steenwinkel van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht.

Van fosfaat naar struviet

Is de tank van 13.000 liter met plas van mannelijke bezoekers vol? Dan gaat de inhoud naar de rioolwaterzuiveringsinstallatie (RWZI) in het Westelijk Havengebied. Een aparte installatie zet het fosfaat uit de urine om in struviet. Dat is een zeer vruchtbare mestsoort.
 
Wethouder Udo Kock (Water): “Dit is een bijzonder mooi initiatief. We winnen zo vrij eenvoudig fosfaat terug. De voorraad fosfaaterts raakt langzaam op. Daarom is dit hergebruik erg belangrijk voor de toekomst.”

Onze collega Ives laat zien hoe het opvangen van urine in de Heineken Music Hall in zijn werk gaat:

Video geblokkeerd.

U kunt deze video niet bekijken omdat tracking cookies uit staan. Lees meer op de privacy- en cookiespagina.

Rekensom

  • 1 liter pure urine levert 2 gram struviet.
  • Bij het Televizier-Ring gala op 13 oktober is 550 liter bij elkaar geplast. Dat is 1,1 kilo struviet.
  • Het concert van Status Quo op 2 december leverde 4.125 liter urine op. Dat is genoeg voor ruim 8 kilo struviet.
  • Drie volle tanks urine leveren genoeg struviet voor de bemesting van een voetbalveld.

Dagelijks bestuurder Rolf Steenwinkel: “Op onze RWZI in Amsterdam-West werd al fosfaat uit het gewone afvalwater gewonnen en omgezet in struviet. Maar het is eenvoudiger om fosfaat uit zuivere urine terug te winnen.”  

De plas van dames is (nog) niet geschikt om in de HMH op te vangen. Voor vrouwen zijn er namelijk nog geen wc’s zonder water. Ook gebruiken zij wc-papier. Dat kan voor verstoppingen zorgen in de opslagtank.  

Nieuwe mogelijkheden

Het apart opvangen van urine heeft nog meer voordelen. Er zitten nog andere grondstoffen in die we zouden kunnen hergebruiken. Zoals stikstof en eiwitten.


Een tankwagen brengt de mannenplas naar de rioolwaterzuivering. Daar wordt er struviet uit gewonnen.