12 januari 2017

Nieuwe regels voor boten in Amsterdamse grachten

Per 1 januari 2017 mogen boten op de Amsterdamse grachten niet meer 7,5 kilometer per uur varen, maar 6 kilometer. Ook mogen er geen plezierboten meer varen met tweetakt buitenboordmotoren van vóór 2007.

Het wordt steeds drukker op de Amsterdamse grachten. Daarom verlaagden wij de maximale snelheid voor boten. Zo kunnen deze beter doorvaren. Ook voorkomen we zo overlast op het water.

Daarnaast verbiedt de gemeente oude tweetakt buitenboordmotoren. Deze motoren werken op een mix van olie en benzine, en zijn erg vervuilend. Door het verbod moet de luchtkwaliteit in de stad verbeteren. Nieuwe, schonere tweetakt buitenboordmotoren mogen nog wel in de grachten varen.

Uitzonderingen

Vaart u in Amsterdam alleen over de doorgaande vaarwegen, zoals de Amstelroute en Kostverlorenvaartroute? Hier geldt dit verbod voor oudere tweetaktmotoren niet. Ook mag u op deze routes nog steeds 7,5 kilometer per uur varen.

Meer weten

Hebt u een boot met een tweetakt buitenboordmotor? Kijk of u met deze buitenboordmotor nog in de Amsterdamse grachten mag varen