16 januari 2017

Waternet haalt eiwitten uit het riool

In mei 2017 voert Waternet een test uit in de rioolwaterzuiveringsinstallatie (RWZI) bij de Ankeveense Plassen. Anderhalf jaar later is het duidelijk of we ammoniak in afvalwater kunnen omzetten in eiwit. Als we kijken naar eerdere proeven in het laboratorium, is de kans groot dat het lukt.

Met alleen het Amsterdamse afvalwater moet het mogelijk zijn 6.300 ton eiwit per jaar te produceren. Dat is genoeg voor 35 procent van de Amsterdamse vraag naar eiwitten.

“Afvalwater werd altijd gezien als iets waar je zo snel mogelijk vanaf moet”, vertelt Roelof Kruize (directeur van Waternet) aan het Parool. “Met een procedé dat al honderd jaar bestaat: je concentreert bacteriën die normaal in het oppervlaktewater voorkomen en die breken het wel af. Maar de laatste jaren kijken we daar anders naar. Er zitten zo veel waardevolle grondstoffen in. De waterzuivering wordt een grondstoffenfabriek.”

Lees het hele interview: Weggespoelde voedingsstoffen: ‘De waterzuivering wordt een fabriek’.

Lees ook