06 februari 2017

Bewoners nemen initiatief bij Gemaal Mercatorstraat

Het gemaal Mercatorstraat pompt elke dag duizenden liters afvalwater naar de zuiveringsinstallatie in Westpoort. Samen met Liander gaan we dit gemaal opknappen. Bewoners kwamen met het idee. Stadsdeel West knapt de omgeving van het gemaal op. Het ontwerp komt van bewoners.

In maart 2016 kwamen bewoners met het initiatief ´Project Gemaal Mercatorstraat’. Zij dienden dit in bij Stadsdeel West. Initiatiefnemer Arnoud Hekkens vertelt wat er gaat gebeuren. “Er komt een klein pleintje met goede afvoer voor regenwater. Er komt ook een lange bank met een goed uitzicht over het Erasmuspark. De gemeente verplaatst de heggen en haalt de plaskrul weg. Het gemaal zelf is een prachtig voorbeeld van een nutsgebouwtje in Amsterdamse School stijl. Waternet en Liander gaan het opknappen. Op het dak van de kelder komen planten”.

Initiatiefnemer Lex de Jong: “We willen de westkant van het populaire Erasmuspark beter maken. Dit is een belangrijke weg voor joggers en hondenbezitters. Het is ook een weg tussen De Baarsjes en Bos en Lommer. En het is een belangrijke weg naar het Erasmuspark.”

Initiatief van bewoners

Bewoners en ondernemers komen steeds vaker zelf met ideeën voor het oplossen van problemen. Of voor het verbeteren van de omgeving. Zij kunnen subsidie aanvragen voor deze ideeën. Burgers kunnen ook taken overnemen van de overheid. Jeroen van Berkel, stadsdeel West: “Dit was de eerste keer dat bewoners de taken van het stadsdeel wilden overnemen. Zij gaven aan dit mooier en beter te kunnen doen dan de gemeente.

Planning

Eind februari 2017 start stadsdeel West met de uitvoering van het werk aan de straat. Waternet werkt samen met Liander nu al aan het gemaal.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie over het project Gemaal Mercatorstraat op de Facebook pagina.