13 april 2017

Waternet gaat kalkkorrels maken

Op donderdag 13 april starten Waternet en Advanced Minerals een proef met een fabriek. Met deze fabriek kunnen we de kalk uit drinkwater opnieuw gebruiken. De fabriek heet The Calcite Factory. Hij staat in het Westelijk Havengebied in Amsterdam. De komende 3 jaar gaan we bekijken of de fabriek toekomst heeft.

Hoe werkt het?

Waternet zorgt ervoor dat er niet teveel kalk in het drinkwater zit. Dit noemen we ontharden. We doen dit omdat te veel kalk in het water slecht is voor huishoudelijke apparaten, zoals wasmachines. We doen iets bij het water waar kalk zich aan kan hechten. Zo vormen zich kalkkorrels die we uit het water halen. Wat overblijft is zacht drinkwater met minder kalk.

In 2015 bedacht het Britse bedrijf Advanced Minerals een manier om onze kalkkorrels opnieuw te gebruiken. We kunnen de kalk nu gebruiken om er weer opnieuw water mee te ontharden. We gebruiken 10 procent van de korrels die we maken opnieuw. De rest wordt verkocht aan de industrie. Bijvoorbeeld aan de tapijt-, papier- of glasindustrie.

De voordelen

Vroeger onthardden we het water met granaatzand uit Australiƫ. Sinds 2015 gebruiken we hiervoor kalk uit Italiƫ. Nu kunnen we dus onze eigen kalkkorrels hiervoor gebruiken. Zo hoeven we geen grondstoffen meer te kopen die ergens uit de grond worden gehaald. Dat spaart het milieu, grondstoffen en transportkosten. Een mooi voorbeeld van een circulaire economie. Dit is een economie waarin grondstoffen zoveel mogelijk opnieuw gebruikt worden. En we komen zo ook dichterbij ons doel om in 2020 klimaatneutraal te zijn.

Andere drinkwaterbedrijven kunnen meedoen

Ook andere drinkwaterbedrijven mogen meedoen. Ze kunnen hun zuivere kalkkorrels naar de fabriek brengen. En ze kunnen er ook de stof ophalen waarmee ze hun water weer kunnen ontharden.