24 mei 2017

Varkensbaai wordt Sloterstrand

Het strand bij de Sloterplas heet geen Varkensbaai meer maar Sloterstrand. Op woensdag 24 mei is het vernieuwde strand geopend.

Nieuw Sloterstrand

Afgelopen jaar is het strand bij de Sloterplas vijf keer zo groot geworden. Ook zijn er picknickbanken geplaatst en voetpaden aangelegd. Er staan nu foodtrucks en een volleybalnet. Bezoekers kunnen gratis strandstoelen huren. Om de waterkwaliteit te verbeteren is er een mosselscherm van zogenaamde quagga-mosselen geplaatst. Deze mosselen zuiveren het water. Zo is de kans op blauwalg kleiner.

De Sloterplas heeft meer te bieden dan waterrecreatie. Er komt een nieuw Van Eesteren Paviljoen/museum dat dit najaar open gaat. Ook opent hotel Buiten deze zomer zijn deuren. In september is naast het strand het gratis West Beach Openlucht Filmfestival.

Quagga-mossel zuivert water

Dit jaar onderzoeken we waar de quagga-mossels het beste groeien. Ook kijken we hoe groot de effecten van de mossels en planten op de waterkwaliteit zijn. Waternet voert het onderzoek uit voor het waterschap Amstel Gooi en Vecht en de gemeente Amsterdam. Eind dit jaar worden de onderzoeksresultaten verwacht.

Gerard Korrel (bestuurder Waterschap Amstel, Gooi en Vecht):”Een schone plas heeft ook waterplanten nodig. Die zijn er weinig omdat de plas heel diep is. We onderzoeken waar in de plas onderwaterplanten het beste kunnen groeien. Ook kijken we hoe de waterplanten, vissen en watervogels op de quagga-mosselen reageren.”