10 juli 2018

Wat doen we bij droogte?

Het heeft al een tijd niet geregend in Nederland. Op dit moment hoeven we nog geen speciale maatregelen te nemen. Omdat het de komende dagen ook nog droog blijft, houdt Waternet de situatie elke dag scherp in de gaten.

Het is belangrijk dat we het regentekort goed in de gaten houden. Bij droog en warm weer verdampt het water. Dit water vullen we aan met water uit bijvoorbeeld het Amsterdam-Rijnkanaal. Hierdoor kan het water in de polders wel minder schoon worden.

Ook de kwaliteit van onze dijken kan achteruit gaan bij droogte. En bij warmte gebruiken we meer drinkwater. Dit kan leiden tot tekorten. Door droogte is er daarnaast meer kans op brand in natuurgebieden.

Drinkwater

De droogte leidt bij sommige drinkwaterbedrijven tot watertekorten. Bij Waternet speelt dit (nog) niet. Maar het is altijd verstandig om zuinig met ons schone drinkwater om te gaan.

Droogte in natuurgebieden

Door de droogte kan er sneller brand in de natuur ontstaan. Net als andere waterbedrijven en provincies raden we aan om alert te zijn voor brand in natuurgebieden zoals de Amsterdamse Waterleidingduinen.

Dijken

Onze inspecteurs controleren de dijken dagelijks. Nu het droog blijft, letten ze extra goed op dijken die bestaan uit veen. De dijken liggen er op dit moment goed bij. Plekken die het meest last hebben van de droogte zijn versterkt. Ook de komende weken controleren we de dijken regelmatig.

Valt u iets op bij een dijk? Bel ons direct op 0900 93 94.

Voldoende water

Ook al is het droog, we zorgen wel voor voldoende water op de juiste plek. Te weinig water veroorzaakt problemen voor bijvoorbeeld de landbouw en de scheepvaart. En natuurgebieden kunnen uitdrogen. In het Amsterdam-Rijnkanaal en het Noordzeekanaal is genoeg water. Bij het Naardermeer, Uithoorn en de Loosdrechtse Plassen laten we extra water instromen. Op deze manier is het waterpeil zoals het moet zijn.

Kwaliteit van het water

De tijdelijke dam bij de Westveensebrug werkt goed en houdt het zout uit de Vinkeveense plassen. Door de warmte kan blauwalg in het water groeien. Wij controleren op officiƫle zwemplekken de kwaliteit van het water. Alleen bij Zwemlust is blauwalg gevonden. Wilt u weten waar u veilig kunt zwemmen? Bekijk waar de officiƫle zwemplekken zijn bij u in de buurt.