Wat is een waterkringloop?

U hebt veel te maken met water. Regenwater, water in rivieren en water in de grond. Water om te drinken. Of vuil water uit de wasmachine dat weer naar het riool gaat: om daarna weer schoongemaakt te worden. Waternet zorgt voor al dit water.

Natuurlijke waterkringloop: het watersysteem

Regen valt in uw tuin, in polders en in rivieren en plassen. Daarna verdampt het en wordt het weer regen. Dit is de natuurlijke kringloop, ook wel het watersysteem genoemd. Als het water in polders of rivieren te hoog staat, zorgen wij dat het kan wegstromen. We leggen dijken aan en onderhouden ze om u te beschermen. Staat het water te laag? Dan voeren we water aan. We vertellen u graag, samen met Rainproof, hoe u in uw tuin het regenwater beter weg kan laten stromen. Of in de straat. Zo voorkomen we overlast en kunnen mensen blijven varen op rivieren en kanalen.

Van vuil water naar drinkwater: de waterketen

U gebruikt ook drinkwater. Wij halen dit water uit duinen, rivieren en plassen. Daarna maken we het schoon zodat u het kan drinken of ermee kan douchen. Via het riool komt het water dan bij onze afvalwaterzuivering, waar het weer wordt schoongemaakt. Deze kringloop wordt ook wel de waterketen genoemd.