Loenderveense plas en Bethunepolder

Bezoek het prachtige natuurgebied Loenderveense plas. Hier zuivert Waternet water uit de Bethunepolder. Daarna maken we er drinkwater van.

De Loenderveense plas is een prachtig natuurgebied vlakbij Loenen aan de Vecht. Een deel van de plas gebruiken we om water te zuiveren. Dit water halen we uit de Bethunepolder. Het water komt daar uit de grond omhoog. Dit water noemen we ook wel kwelwater.

Excursies Loenderveense plas

We organiseren leuke excursies bij de Loenderveense plas. Bijvoorbeeld een wandeling met de boswachter, mediteren op een boot of vogels spotten.

Bekijk excursies

Natuurlijke zuivering

We pompen het kwelwater via het Waterleidingkanaal naar een speciaal gedeelte van de Loenderveense plas: de Waterleidingplas. In de Waterleidingplas zuiveren we het water op een natuurlijke manier. Na 100 dagen pompen we het naar onze vestiging in Weesperkarspel. Daar maken we er drinkwater van. Ongeveer 1/3 van het drinkwater van Amsterdam komt uit de Loenderveense plas.

Lees hoe wij ons water maken

Een uniek stuk natuur

De Loenderveense plas is een uniek stuk oer-Hollandse natuur. Er broeden veel bijzondere watervogels. Zoals de purperreiger, de zwarte stern en de krooneend. En er zijn zelfs ijsvogels gezien!