Loenderveense plas en Bethunepolder

Bezoek het prachtige natuurgebied Loenderveense plas. Hier zuivert Waternet water uit de Bethunepolder. Daarna maken we er drinkwater van.

De Loenderveense plas is een prachtig natuurgebied vlakbij Loenen aan de Vecht. Een deel van de plas gebruiken we om water te zuiveren. Dit water halen we uit de Bethunepolder. Het water komt daar uit de grond omhoog. Dit water noemen we ook wel kwelwater.

Natuurlijke zuivering

We pompen het kwelwater via het Waterleidingkanaal naar een speciaal gedeelte van de Loenderveense plas: de Waterleidingplas. In de Waterleidingplas zuiveren we het water op een natuurlijke manier. Na 100 dagen pompen we het naar onze vestiging in Weesperkarspel. Daar maken we er drinkwater van. Ongeveer 1/3 van het drinkwater van Amsterdam komt uit de Loenderveense plas.

Een uniek stuk natuur

De Loenderveense plas is een uniek stuk oer-Hollandse natuur. Er broeden veel bijzondere watervogels. Zoals de purperreiger, de zwarte stern en de krooneend. En er zijn zelfs ijsvogels gezien!

 

Ga mee op pad!

U mag niet zonder gids het gebied in, maar de boswachters nemen u graag mee. Zo kunt u dit schitterende gebied toch ontdekken. Wilt u mee? Meld u dan hieronder aan! 

Informatie bezoekers

Waternet 
Bloklaan 5 
1231 AZ Loosdrecht 
Meer informatie: 020-6087595

Graag een kwartier voor de start aanwezig zijn.

Agenda

Zaterdag 17 februari 10.00 uur – Vogelexcursie met de boswachter

Op de Loenderveense Plas zijn veel bijzondere wintergasten te zien, zoals het nonnetje, de brilduiker en de krooneend. We wandelen langs de plas om deze watervogels te spotten. Vergeet je verrekijker niet. Wij zorgen voor een paar goede telescopen. Een gids van de Vogelwerkgroep Gooi en omstreken helpt je de verschillende vogels te herkennen.

Kosten: gratis

Meer informatie en aanmelden