Ons drinkwater in het kort

Waternet levert drinkwater in de gemeente Amsterdam en in een deel van de provincies Utrecht en Noord-Holland. Aan meer dan een miljoen mensen. Ons drinkwater is schoon en gezond.

Wat is drinkwater?

Drinkwater is gezuiverd water. Je kunt het drinken of ermee koken. We gebruiken drinkwater ook om te douchen en in bad. We spoelen er zelfs de wc mee door.

Wat kost drinkwater?

U ontvangt van Waternet een drinkwaterfactuur voor het water dat u verbruikt. Wilt u weten hoe wij het bedrag op uw factuur berekenen? En wat het drinkwater kost? Bekijk de drinkwatertarieven:

Wat is de kwaliteit van het drinkwater?

Ons drinkwater is van hoge kwaliteit. Het voldoet aan strenge eisen. Wij controleren dagelijks op de volgende plekken:

  • bij het winnen van water
  • bij de productie van drinkwater
  • in de wateropslag (reservoirs)
  • in de waterleidingen
  • bij klanten thuis

Ontdekken wij dat er te veel van een bepaalde stof in het water zit? Dan nemen we op tijd maatregelen.

Wij controleren het drinkwater dagelijks. De uitkomsten staan op de pagina kwaliteit van ons drinkwater.

Hoe gezond is het drinkwater?

Het drinkwater van Waternet is gezond. Het bevat allerlei mineralen die ons lichaam nodig heeft. En het is schoon en zuiver. Wij voegen geen chloor toe aan het water.

Hoe hard is het drinkwater van Waternet?

Ons drinkwater is zacht. De gemiddelde hardheid is 7,8 dH. Dat is laag. Het betekent dat er weinig kalk en magnesium in zit. Zacht water is goed voor uw wasmachine en waterkoker. Maar ook voor het milieu. En wist u dat u met zacht water minder wasmiddel nodig heeft?

Hoeveel water verbruiken we gemiddeld?

Onze klanten gebruiken gemiddeld zo'n 133 liter water per dag. Meer weten? Bekijk dan onze pagina over het gemiddeld waterverbruik.