Magisch water

Kun jij water laten bewegen zonder je handen te gebruiken? Je kunt dit proefje alleen doen. Maar omdat het zo eenvoudig is, kunnen veel meer kinderen het een keer proberen. Het duurt  3 minuten. Tijdens een natuurkundeproject kun je dit gebruiken als experiment!

Bij deze proef gebruik je water en een ballon. Wrijf je de ballon over je haren of trui? Dan wordt deze statisch geladen. Als je in de winter met een borstel door je haar gaat, wordt het ook statisch. Je hoort dan geknetter.

Een statische ballon trekt andere voorwerpen als een magneet aan, of stoot ze af. Dat ligt eraan of de voorwerpen positief of negatief geladen zijn.

De ballon is negatief geladen en het water ook voor een deel. De negatieve deeltjes van de ballon stoten dus de negatieve deeltjes van het water af. Zo kun je een waterstraal ombuigen.

Wat heb je nodig?

Zorg zelf voor:

  • Water (uit de kraan)

Uit het pakket haal je:

  • Gewone ballon (1 per deelnemer)

Hoe doe je het?

  1. Blaas de ballon op.
  2. Wrijf hem nu heel goed langs je haar of shirt. Zeker 20 seconden, zodat de ballon statisch wordt.
  3. Draai nu de kraan een klein beetje open. Laat er een heel dun straaltje water uit lopen. Houd de kant van de ballon waarover je gewreven hebt vlak naast het waterstraaltje. Wat gebeurt er?

Zie je geen resultaat? Dan heb je:

  • niet lang genoeg gewreven 
  • de verkeerde kant van de ballon bij het water gehouden
  • of de kraan niet zacht genoeg gezet

Probeer het dan gewoon nog een keer.

Download

Magisch water (pdf, 323 kB)