Punaise laten drijven

Wie kan zijn punaise laten drijven? Doe dit proefje tijdens een biologieles over bijvoorbeeld kleine waterinsecten. Het duurt minstens 3 minuten. Je kunt het alleen of met z’n tweeën doen.

Water bestaat uit allemaal hele kleine deeltjes. Al die deeltjes trekken elkaar onderling als magneten aan. Dit noemen we ‘oppervlaktespanning’. Daardoor kunnen lichte voorwerpen op het water blijven liggen. Bijvoorbeeld een punaise. Als je afwasmiddel bij het water doet, kunnen de waterdeeltjes zich niet meer aan elkaar vasthouden. Dan zinkt de punaise naar de bodem.

Wat heb je nodig?

Zorg zelf voor:

  • Water
  • 1 diep (soep)bord
  • 1 kopje afwasmiddel

Uit het pakket haal je:

  • Metalen punaises (1 per deelnemer)

Hoe doe je het?

  1. Vul de bak tot de rand met water.
  2. Leg de punaise heel voorzichtig op het oppervlak van het water. Doe dit met de punt naarboven, zodat hij blijft drijven. Let erop dat de punaise niet onder het wateroppervlak terecht komt. Anders zinkt hij meteen!
  3. Doe een beetje afwasmiddel op je vinger. Doe dit als de punaise eenmaal op het water drijft. Doop deze vinger dan in het water. Wat gebeurt er nu met de drijvende punaise?

Houd er rekening mee dat het water zo schoon mogelijk moet zijn. Heb je te vaak met je handen in het water gezeten? Dan lukt het proefje niet meer.

Download

Zwemmen of verzuipen (pdf, 291 kB)