Algemene informatie over water

Regen, mist, sneeuw, zweet, spuug, cola, thee, lekkere ijsjes. Douchen, plassen, zwemmen, schaatsen, vissen of een waterpistooltjesgevecht houden. Je staat er misschien niet zo vaak bij stil, maar water is overal om ons heen. Het is niet alleen leuk om mee te spelen, maar ook heel belangrijk voor je.

Wist je dat een mens nog geen vier dagen zonder water kan? En dat terwijl je wel een maand zonder eten kunt! Een goede reden dus om eens wat meer te weten te komen over al het water om ons heen.

Waar komt water vandaan?

Uit de zee, naar de wolken, via de sneeuw, in de bergbeek, door de rivier, via de zuivering, in de leidingen, naar de kraan, door het riool en weer terug naar de zeeā€¦ Ben je al duizelig? Dat is goed! Want dan snap je precies wat water meemaakt.
Het water op aarde bestaat namelijk al miljoenen jaren. Het gaat alsmaar rond en rond en rond in een kringloop: de waterkringloop. Soms is water ijs op de Noordpool, soms regen in Zuid-Amerika, soms zit het in jouw waterpistooltje. Maar het blijft altijd hetzelfde water.

De waterkringloop

De waterkringloop begint bij de oceaan. Daar verdampt het water door de hitte van de zon in waterdamp. Waterdamp is onzichtbaar, maar bestaat wel. Het stijgt op naar de wolken. En omdat het hoog in de lucht zo koud is verandert de waterdamp daar in wolken. Dat heet condenseren. Uit de wolken komt dan weer regen, hagel of sneeuw. Een groot deel van deze neerslag verdampt gelijk, soms al voordat het op de grond terecht is gekomen. Een ander deel zakt in de grond: grondwater. De rest komt in onze beken, rivieren en kanalen terecht. En vanuit daar stroomt het terug naar de zee, waar de cirkel weer helemaal van vooraf aan begint. Elke dag opnieuw. Jaar in jaar uit. Dat zijn oneindig veel rondjes.

Tip

Hang deze poster van de waterkringloop (pdf, 1,39 MB) in de klas op tijdens je spreekbeurt.