7 tips om uw boot klaar te maken voor de winter

Het vaarseizoen zit er alweer op. Toch is het slim om uw boot nog even wat aandacht te geven. Met deze tips maakt u uw boot helemaal klaar voor de natte en koude maanden. En kunt u in de lente weer het water op zonder zorgen.

Bekijk onze tips in deze korte video. Of lees verder onder het filmpje.

Video geblokkeerd.

U kunt deze video niet bekijken omdat tracking cookies uit staan. Lees meer op de privacy- en cookiespagina.

Tip 1: Pak uw boot in met een dekzeil

Uw boot houdt niet van regen. Bescherm hem tegen het gure weer met een stevig dekzeil. Wij trekken immers zelf ook een lekkere jas aan als het koud is. Een dekzeil kan schade door regen, sneeuw en vorst voorkomen.

Ligt er nog water in uw sloep? Hoos uw boot dan eerst. Daarmee voorkomt u schade door vrieskou. En let op dat uw vignet goed zichtbaar blijft!

Tip 2: Haal uw motor binnen

Als Koning Winter eraan komt is het slim om uw buitenboordmotor ergens op te slaan. Een buitenboordmotor kan wel tegen een beetje kou. Maar strenge vorst kan slecht zijn.

Als u de motor omhoog haalt, komt het staartstuk uit het water. De motor loopt dan leeg. Sluit de brandstoftoevoer af en laat hem draaien tot hij stopt. Alle brandstof is er dan zo goed als uit. Zo kunt u de motor opslaan zonder een walm van benzine.

Hebt u een binnenboordmotor? Dan hebben we nog een tip. Tap het koelsysteem af en zet de buitenboordkranen dicht.

Tip 3: Goed aanmeren

Uw boot goed aanmeren is het halve werk! Gebruik voor het aanmeren de daarvoor bedoelde bolders, haalkommen of -ringen. Hang stootwillen of fenders aan uw boot. Zo voorkomt u schade aan de boot of kade.

Maak uw boot niet vast aan een touw of een trappetje. Deze zijn bedoeld voor mensen die in het water vallen. Leg uw boot ook niet vast aan de kademuur.

Meer over aanmeren

Veel mensen laten hun bootje achter tot het voorjaar. Toch is het handig om af en toe te controleren of uw bootje er nog goed bij ligt. Baat het niet, dan schaadt het niet! 

Tip 4: Geef uw boot een opknapbeurt

Koude maanden en dus niet varen. Wat u wel kunt doen is juist nu de boot opknappen! Roest verwijderen, likje verf en alles even goed schoonmaken doen wonderen. Want voor u het weet schijnt het zonnetje weer en wilt u het water op.

Voor het opknappen moet de boot eerst het water uit. Om uw boot uit het water te takelen zijn er op meerdere plekken trailerhellingen. Met de handige app VaarWater ziet u de dichtstbijzijnde punten bij u in de buurt. Ook vindt u werkplaatsen met de app.

Tip 5: Laat geen eten achter

Na de winter stijgt de temperatuur weer. Dan kan het best vervelend zijn als er nog eten of drinken van vorig seizoen in de boot ligt. Voorkom een nare stank en ruim alles op voordat u de boot de hele winter achterlaat. Haal ook kussens en reddingsvesten van boord. Zo voorkomt u schimmel.

Tip 6: Slangen leegmaken

Hebt u slangen aan boord waar vaak water doorheen loopt? Vergeet deze dan niet helemaal te legen. Of zorg voor goede isolatie met bijvoorbeeld schuimrubber. Anders kan het water in de slangen bevriezen. En dan kunnen de slangen scheuren en kapotgaan.

Tip 7: Propaantank uit

Hebt u een propaantank aan boord? En komt u voorlopig niet meer bij uw boot? Steek dan eerst even alle gaspitten aan (en andere apparaten die op gas werken) en draai de kraan van de tank dicht. Vuurtjes gedoofd? Doe dan de pitjes en de andere apparaten uit, gevolgd door de veiligheidsschakelaar.

Met deze tips is uw boot klaar voor de winter. Tot in de lente!