Regels voor aanmeren

Op veel plekken in de stad vindt u langs de gracht plekken om aan te meren. Op de kade zitten dan haalkommen, bolders of ringen. Als deze er zijn, mag u uw boot alleen hieraan vastmaken. Ook moet u een geldig vignet hebben.

Vignet

Wilt u met uw boot aanmeren in Amsterdam? Dan hebt u een vignet nodig. Hiervoor betaalt u binnenhavengeld. Een vignet is een plaatje dat u op uw boot plakt. Het is het bewijs dat u binnenhavengeld betaalt en dus mag aanmeren. U kunt kiezen uit een jaarvignet of een dagvignet.

Vignet aanvragen

 

Denk hier aan bij het aanmeren

  • Maak uw boot nooit vast aan bomen, brugleuningen, lantaarnpalen of fietsrekken.
  • Meer niet aan op plaatsen waar dit verboden is. Zoals onder bruggen. Er staat dan een bord 'Verboden aan te meren'.
  • Meer niet aan bij een trap voor drenkelingen of aan een touw voor drenkelingen. Het is belangrijk dat mensen ze kunnen gebruiken om uit het water te komen.

 

De grachten zijn van iedereen

U kunt geen afmeerplek opeisen of reserveren. Maak dus geen naambordje vast aan de kade. Wilt u een eigen plek om af te meren? Regel dan een plek in een jachthaven.

 

Voorkom schade aan uw boot

Natuurlijk wilt u geen schade aan uw boot of de kade. Hang daarom stootwillen of fenders aan uw boot. Dat zijn een soort kussens tussen uw boot en de kade.

 

Aanmeren bij woonboot

Woont u op een woonboot? En wilt u uw bootje of sloep aanmeren bij uw woonboot? Lees wanneer u dit mag doen.

 

Afmeerverbod en doorvaartprofielen

Voor het aanmeren van uw bootje gelden regels. Op sommige plekken mag u niet aanmeren. Op die plekken geldt een 'afmeerverbod' (afmeren is hetzelfde als aanmeren). Natuurlijk mag u nooit aanmeren op de route waar boten varen. Dat heet het 'doorvaartprofiel'. 

Is uw boot langer dan 10 meter? Dan mag u nergens aanmeren, behalve als uw boot een historische waarde heeft. U moet dan wel een ontheffing aanvragen met een formulier.