Project

Groot onderhoud Groote Zeesluis Muiden

Waternet voert in opdracht van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht groot onderhoud uit aan de Groote Zeesluis in Muiden. De Groote Zeesluis is een Rijksmonument en dat willen we graag behouden. Naast regulier onderhoud, is zo nu en dan groot onderhoud aan de sluis en brug nodig. Zo blijft de werking hiervan betrouwbaar. En als Rijksmonument blijft de Zeesluis zo in goede staat. 

Video geblokkeerd.

U kunt deze video niet bekijken omdat tracking cookies uit staan. Lees meer op de privacy- en cookiespagina.

Wat gaan we doen?

In de eerste helft van 2019 is de elektrische installatie van het complex al vervangen. Deze installatie stuurt de beweging van de sluisdeuren en brug aan. Sinds oktober 2019 zijn we bezig het metselwerk op te knappen en wordt alles geschilderd. De sluisdeuren worden gerestaureerd. Helaas moeten we twee sluisdeuren vervangen. Deze oude deuren bleken voor een groot deel rot te zijn zodat herstel niet meer mogelijk was. In de winter van 2020 op 2021 vervangen we als laatste de hydraulische installaties.

Waarom is groot onderhoud nodig?

De Groote Zeesluis heeft een belangrijke functie om ervoor te zorgen dat we droge voeten houden. Onderhoud is dan ook erg belangrijk. De sluis beschermt het land in de zomer tegen hoog water van het IJmeer. De Zeesluis verbindt de Utrechtse Vecht met het IJmeer en in de zomer stroomt water uit het IJmeer door de Zeesluis de Vecht in. Dat komt doordat het water in het IJmeer dan hoger staat dan het water in de Vecht. Alleen bij heel hoog water in de Vecht stroomt het water andersom: van de Vecht via de spuikolk naar het IJmeer. In de winter staat het water in de Vecht en het IJmeer meestal even hoog.

Sinds 2005 is de Groote Zeesluis een Rijksmonument en dat willen we graag goed onderhouden.
Lees meer over de geschiedenis van de Zeesluis .

Wat betekent dit voor U?

De werkzaamheden brengen helaas overlast voor omwonenden met zich mee. We proberen de overlast echter zoveel mogelijk te beperken. Ook werken we niet of nauwelijks in het vaarseizoen. Zo heeft de pleziervaart zo min mogelijk last van de werkzaamheden.

Handmatige bediening

De brug en sluis worden met de hand bediend. Oorspronkelijk was het de bedoeling om de brug en sluis tijdens dit werk ook geschikt te maken voor bediening op afstand. Dit besluit is voorlopig van de baan. Dat is de uitkomst van een bestuurlijk overleg tussen Waterschap Amstel, Gooi en Vecht en de gemeente Gooise Meren.

Planning

Volgens de huidige planning is het groot onderhoud eind 2021 afgerond.

Onderdeel

Uitvoeringsperiode 

Opknappen 10 sluisdeuren

December 2019 t/m maart 2020

Herstellen metselwerk

Incl. diverse staalconstructies

Oktober 2019 t/m mei 2020

Februari 2020 t/m maart 2020

Bewegingswerken

Oktober 2020 t/m oktober 2021

Schilderwerk

Maart 2020 t/m juli 2020