Project

Waterleidingduinen nog mooier en gezonder

In samenwerking met:

Een groot deel van het Amsterdamse drinkwater komt uit de Amsterdamse Waterleidingduinen. Een topnatuurgebied, ook internationaal gezien. Maar er dreigen planten te verdwijnen. Daarom heeft Waternet van 2012 tot en met 2016 aan het natuurgebied gewerkt. Zo kunt u nog lang genieten van de natuur. En van het heerlijke duinwater!


Hebt u in Amsterdam weleens een putdeksel gezien met het woord ‘duin’ erop? Dat kan! Een groot deel van het Amsterdamse drinkwater komt namelijk uit de duinen tussen Zandvoort en Noordwijk. Daarom noemen we die duinen de Amsterdamse Waterleidingduinen. Het is een prachtig gebied. U kunt er wandelen en genieten van de mooie, gevarieerde natuur.

Te veel ruige planten

De laatste 30 jaar groeien er veel ruige grassen en struiken in de Amsterdamse Waterleidingduinen. Daardoor krijgen de planten die eigenlijk bij de duinen horen minder kans om te groeien. Dat komt door verzuring, vermesting en verdroging. Waternet doet hier wat aan. Dat doen we namens de provincie Noord-Holland en de Europese Unie.

Wat hebben we gedaan?

Van 2012 tot en met 2016 werkte Waternet in de Amsterdamse Waterleidingduinen.

  • We verwijderen schadelijke bomen en struiken. Die laten weinig ruimte over voor andere plantensoorten.
  • We halen de bovenste laag aarde weg. We verwijderen zo bijvoorbeeld het zaad van de schadelijke bomen en struiken. Of we halen zure grond weg.
  • We herstellen 20 waterpoelen. 
  • We hebben (verdronken) dennen weggehaald. Op de website van de Amsterdamse Waterleidingduinen vindt u een uitgebreid overzicht van het werk.

Wat heeft het opgeleverd?

De natuur in de Amsterdamse Waterleidingduinen is nu veel afwisselender. Dat is goed voor verschillende dieren en planten. Zoals voor konijnen, grote tijm en bosaardbei. We willen graag dat de variatie in soorten blijft. We zorgen daar op verschillende manieren voor. Zo hebben we bijvoorbeeld een kudde schapen aan het werk gezet. De schapen hebben de schadelijke jonge plantjes opgegeten. Daardoor gaan ze niet opnieuw groeien. Zo kunt u nog lang genieten van de natuur… En van het heerlijke duinwater.

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door 'LIFE+ financiering van de Europese Unie' en de provincie Noord-Holland.

Voor bewoners

Waternet probeert ervoor te zorgen dat u weinig last van het werk heeft. Maar van september tot en met november 2016 voeren we de laatste grond af. Dat gebeurt met vrachtwagens. Dat zult u natuurlijk merken. U kunt op de website van de Amsterdamse Waterleidingduinen kijken waar we nu bezig zijn. Dan kunt u tijdens uw wandeling toch nog de rust en ruimte opzoeken.

Rondleiding

De boswachters leiden regelmatig groepen rond. Meld u direct aan.

Blijf op de hoogte