Binnenwatergeld

Vaart u voor uw beroep binnen de gemeente Amsterdam? Met bijvoorbeeld uw passagiersschip, vrachtschip, dekschuit of sleepboot? Dan betaalt u binnenwatergeld of binnenhavengeld.

Betaal ik binnenwatergeld of binnenhavengeld? 

  • Vaart u met uw beroepsschip door de wateren van de stad (het binnenwater)? Dan betaalt u binnenwatergeld aan Waternet.
  • Vaart u met uw beroepsschip door het havenwater van Amsterdam? Dan betaalt u binnenhavengeld aan het Havenbedrijf Amsterdam.
  • Vaart u met uw beroepsschip door het binnenwater én het havenwater? Dan hoeft u alleen binnenhavengeld te betalen. Het Havenbedrijf Amsterdam draagt dan een gedeelte van het binnenhavengeld af aan Waternet.

Binnenhavengeld betalen (bij Havenbedrijf Amsterdam)

Voorbeelden:

  • Vaart u de stad door, maar laadt en lost u in de haven? Dan betaalt u binnenhavengeld aan het Havenbedrijf Amsterdam.
  • Rondvaartboten en dekschuiten die vooral in de stad varen, betalen binnenwatergeld aan Waternet.

Wat valt onder het binnenwater?

Op de kaart geven wij met blauwe lijnen de grachten, rivieren en kanalen aan die bij het binnenwater van Amsterdam horen.

Binnenwatergeld betalen

Vaak betaalt de eigenaar van het bedrijfsschip het binnenwatergeld. Maar het kan ook de gebruiker van de boot zijn. Of iemand die de eigenaar of gebruiker vertegenwoordigt. 

Aangeven schip voor binnenwatergeld 

Hebt u het afgelopen jaar het hele jaar binnenwatergeld betaald? Dan ontvangt u automatisch een rekening.

Hoeveel betaal ik?

De hoogte van het binnenwatergeld is afhankelijk van het soort schip. Bij sommige schepen telt de oppervlakte. Bij andere schepen het gewicht van de vracht. Waternet kijkt wat voor uw schip het goedkoopst is. Wij rekenen met de gegevens die u ons geeft. Bekijk de prijzen van 2017.

Waarom betaal ik binnenwatergeld?

Waternet gebruikt uw geld voor het onderhoud van de vaarwegen en om bruggen en sluizen te openen en sluiten . En wij bewaren de orde en veiligheid op het water.

Vragen?

Neem contact op met onze klantenservice