Binnenwatergeld

Vaart u voor uw beroep binnen de gemeente Amsterdam? Met bijvoorbeeld uw passagiersschip, vrachtschip, dekschuit of sleepboot? Dan betaalt u binnenwatergeld of binnenhavengeld.

Betaal ik binnenwatergeld of binnenhavengeld? 

 • Vaart u met uw beroepsschip door de wateren van de stad (het binnenwater)? Dan betaalt u binnenwatergeld aan Waternet.
 • Vaart u met uw beroepsschip door het havenwater van Amsterdam? Dan betaalt u binnenhavengeld aan het havenbedrijf.
 • Vaart u met uw beroepsschip door het binnenwater én het havenwater? Dan hoeft u alleen binnenhavengeld te betalen. Het havenbedrijf draagt dan een gedeelte van het binnenhavengeld af aan Waternet.

Voorbeelden:

 • Vaart u de stad door, maar laadt en lost u in de haven? Dan betaalt u binnenhavengeld.
 • Rondvaartboten en dekschuiten die vooral in de stad varen, betalen binnenwatergeld.

Wat valt onder het binnenwater?

Op de kaart geven wij met blauwe lijnen de grachten, rivieren en kanalen aan die bij het binnenwater van Amsterdam horen.

Binnenwatergeld betalen

Vaak betaalt de eigenaar van het bedrijfsschip het binnenwatergeld. Maar het kan ook de gebruiker van de boot zijn. Of iemand die de eigenaar of gebruiker vertegenwoordigt. U geeft uw schip aan bij Waternet. Daarna sturen we u een rekening. Betaalt u via internetbankieren? Vergeet dan niet het betalingskenmerk in te vullen. Hebt u het afgelopen jaar het hele jaar binnenwatergeld betaald? Dan ontvangt u automatisch een rekening.

Hoe geef ik mijn schip aan voor binnenwatergeld?

Stuur een e-mail naar bhg@waternet.nl. Zet hierin:

 • de bedrijfsnaam 
 • factuuradres 
 • btw-nummer 
 • datum en tijdstip aankomst/vertrek 
 • aantal ton aan vracht/of de oppervlakte van uw boot 
 • registratienummer bij het Kadaster
 • naam van het schip

Wilt u 1 schip aangeven? Dat kan ook met de aangiftekaart (pdf, 100 kB).

 1. Print de kaart uit
 2. Vul hem in
 3. Geef aan hoe u wilt betalen 
 4. Verstuur de kaart per post aan Waternet. Het postadres vindt u op de aangiftekaart.

Het is niet meer mogelijk om uw boot via de website of per sms aan te geven voor het binnenwatergeld.

Hoeveel betaal ik?

De hoogte van het binnenwatergeld is afhankelijk van het soort schip. Bij sommige schepen telt de oppervlakte. Bij andere schepen het gewicht van de vracht. Waternet kijkt wat voor uw schip het goedkoopst is. Wij rekenen met de gegevens die u ons geeft. Bekijk de prijzen van 2016.

Waarom betaal ik binnenwatergeld?

Waternet gebruikt uw geld voor het onderhoud van de vaarwegen en om bruggen en sluizen te openen en sluiten . En wij bewaren de orde en veiligheid op het water.

Aangifte binnenhavengeld 2014

Sinds 2015 betaalt u binnenwatergeld aan Waternet en binnenhavengeld aan Havenbedrijf Amsterdam. Voor 2015 was er alleen binnenhavengeld, dat u aan Waternet moest betalen. Wilt u nog een aangifte binnenhavengeld over 2014 doen? Dat kan nog op de binnenhavengeldpagina van Waternet. Gebruik uw bestaande gegevens om u aan te melden.

Aangifte binnenhavengeld 2015

Wilt u nog aangifte doen over 2015? Hierboven leest u hoe u aangifte kunt doen voor het binnenwatergeld. De aangifte binnenhavengeld over 2015 doet u bij het Havenbedrijf Amsterdam.

Vragen?

Neem contact op met onze klantenservice