Advies over water
Bent u bezig met een grote ruimtelijke ontwikkeling? Bouwt u bijvoorbeeld een nieuwbouwwijk? Wilt u een gebied maken voor sport ontspanning, of natuur? Of bouwt u een bedrijventerrein of kantorencentrum? Vraag dan op tijd een wateradvies aan. Onze planadviseurs kijken of uw plan op een goede manier met water om gaat. Dit doen wij namens waterschap Amstel, Gooi en Vecht.
Als u een gebied ontwikkelt moet u de volgende soort vragen met 'ja' kunnen beantwoorden: Is er genoeg ruimte om regenwater op te vangen? Is er genoeg bescherming tegen een overstroming? Zorgt u voor een goede waterkwaliteit? Is het water in het gebied te gebruiken voor sport en ontspanning? Dat is verplicht bij het maken van ruimtelijke plannen.
Vraag op tijd een wateradvies aan
Wij denken graag zo vroeg mogelijk mee over uw ruimtelijke plan. Het wateradvies is namelijk geen controle voor als uw plan klaar is. We gaan samen in gesprek over uw plannen. Hoe eerder u ons erbij betrekt, hoe beter. In een vroeg stadium kunt u meteen rekening houden met de eisen, regelgeving en de procedures. Zo voorkomen we dat u het plan op een later moment moet aanpassen. We denken samen met u na over uw wensen, we bespreken het ontwerp en als het nodig is regelen we de voorwaarden voor de overdracht.
In ons wateradvies staan de specifieke waterbelangen en waar u rekening mee moet houden. Met deze informatie kunt u uw plan verder uitwerken. Dit kunt u gebruiken als u voor uw project een vergunningsaanvraag moet doen.
Stappenplan
- Vraag een wateradvies aan. Voor het aanvragen van een wateradvies is het belangrijk vooraf zo concreet mogelijk uw plan te omschrijven. In de voorbereiding voor het aanvragen van een advies kunt u de waterschapsverordening (U verlaat deze site) en legger (U verlaat deze site).
- Waternet bekijkt uw plan. Nadat u een aanvraag hebt gedaan, bekijken wij uw plan. We bekijken of uw plan genoeg rekening houdt met ons waterbeleid en wat het beste is voor het water in het gebied. Wij geven u advies en maken afspraken met u. Als het nodig is kan dit ook meteen gesprek. Soms organiseert de gemeente een Omgevingstafel voor de ontwikkeling van uw plan. Hierbij gaat u in gesprek met personen en organisaties die belangrijk zijn voor de uitvoering van uw plan. U kunt dit navragen bij de gemeente.
- U denkt zelf na over wateraspecten. Op basis van de waterschapsverordening (U verlaat deze site) en onze adviezen onderzoekt u wat de gevolgen zijn voor het waterbeheer in uw gebied. U bekijkt welke extra maatregelen of aanpassingen nodig zijn voor uw plan. En of er vergunningen nodig zijn. De gemeente beoordeelt de wijze waarop de waterbelangen zijn afgewogen als het Omgevingsplan aangepast moet worden voor uw plan. De gemeente bespreekt dit met het waterschap.
- Vaak vraagt u nu vergunningen aan. Het kan zijn dat u een vergunning nodig hebt. Er bestaan regels voor werken in of nabij sloten, plassen, rivieren, kanalen of waterkeringen. Bijvoorbeeld voor het aanpassen van een oever. Waternet controleert of uw plannen voldoen aan de regels van het waterschap. Deze regels staan in de waterschapsverordening (U verlaat deze site), het daarbij behorende Leidraad Ontwerp Nieuwe Infrastructuur Water en in de beleidsregels.
- Is het project afgerond? Dan draagt de gemeente of de aannemer het beheer en onderhoud over aan het waterschap volgens de afspraken in de vergunning.
Vraag een gratis wateradvies aan
Wilt u een gratis wateradvies aanvragen? Mail uw plan (U verlaat deze site).