Watermonster met drone. We did it!

Blog
21 november 2016

De derde test heeft ons een nieuwtje bezorgd. De drone heeft een watermonster genomen uit de Gaasperplas. Hiermee voerden we het originele idee uit. Na een lange weg werkt het prototype. En we hebben het op film! Eerst even lezen hoe we d’r gekomen zijn, voordat je op het filmpje klikt.

Watermonsters

Anderhalf jaar geleden bedachten we een drone te gebruiken voor het meten van de waterkwaliteit. Met partners en collega’s is een werkend prototype van de drone ontwikkeld. We hebben de drijver onder de drone afgemaakt. Compleet in de kleuren ‘waternetblauw past bij jou’.  En we gebruikten het water rondom ons eigen terrein voor  testvluchten. Wat hebben we geleerd? Met een drone landen op water is best spannend!

Video geblokkeerd.

U kunt deze video niet bekijken omdat tracking cookies uit staan. Lees meer op de privacy- en cookiespagina.

Prototype

De drone is nu nog een prototype. Enig houtje-touwtje werk kunnen we in deze fase niet voorkomen. Maar het werkt wel! Dus wat doen we nu eigenlijk? Onder de drone hangt een eigengemaakte sampler. Deze wordt gesloten wanneer de drone opstijgt vanaf het water. De zijkanten van de sampler sluiten. Zo vangen we een halve liter water op de gewenste diepte.

Drijver

We hebben ook nog de drijver. Deze bestaat uit een blok piepschuim met speciale maten. De vorm is gekozen om genoeg lift van de propellers te houden. De drijver heeft een kunststoflaag. Hij is afgerond tot een mooie vorm. De drijver is uiteraard niet compleet zonder een logo en de juiste kleur. Hieronder een foto van ons bouwproces.


Haroen Lemmers Geotechnisch adviseur