Waterkwaliteit drinkwater Amsterdam

Het drinkwater in Amsterdam en omgeving is van de hoogste kwaliteit. Onderzoeksinstituut Het Waterlaboratorium meet de waterkwaliteit elke dag. Zo weet u zeker dat uw drinkwater altijd goed is.

Een medewerker van Waternet onderzoekt water onder een microscoop.
Een medewerker van Het Waterlaboratorium onderzoekt water onder een microscoop. 

Om zeker te weten dat de kwaliteit hoog is, kijkt Het Waterlaboratorium naar verschillende stoffen. Ook onderzoeken medewerkers de smaak, geur en temperatuur. Ze kijken of het drinkwater mooi helder is en hoe hard of zacht het is. Ook onderzoeken ze regelmatig de hoeveelheid microplastics en PFAS in het drinkwater.

Loden leidingen en drinkwaterkwaliteit

Woont u in een woning van voor 1960? Dan kunnen in uw huis oude loden waterleidingen liggen. Via deze leidingen kunnen kleine deeltjes lood in uw drinkwater terechtkomen. Dit kan schadelijk zijn voor de gezondheid.

Denkt u dat u loden leidingen hebt? Lees dan verder bij loden leidingen in huis.

Moet ik mijn water zelf nog zuiveren?

Wist u dat het Amsterdamse drinkwater tot het schoonste van de wereld behoort? We laten de kwaliteit van ons drinkwater nog beter controleren dan bronwater. Ons drinkwater is ook zeer zacht. Het bevat weinig kalk, namelijk 8 graden dH (Duitse hardheid).Water is pas hard bij 12 dH. U hoeft uw water dus niet thuis zelf nog te zuiveren met een waterzuiveringinstallatie.

Waterkwaliteit drinkwater meten

Onderzoeksinstituut Het Waterlaboratorium (U verlaat deze site) meet dagelijks de kwaliteit van ons drinkwater. Dat doen ze op de volgende plekken:

Ontdekken zij dat er te veel van een bepaalde stof in het water zit? Dan nemen wij op tijd maatregelen.

Welke stoffen laten we meten?

Het drinkwater dat we leveren voldoet aan strenge wettelijke eisen. In de tabel hieronder ziet u welke stoffen in het water we laten meten. Zit er te veel van een bepaalde stof in het drinkwater? Dan nemen we meteen maatregelen.

  • Links in de tabel staat hoeveel van een stof in ons drinkwater zit.
  • Rechts in de tabel staat hoeveel van de stof maximaal in het water mag zitten. Of hoeveel er minimaal in het water moet zitten.

Elke 3 maanden plaatsen we hier de laatste meetgegevens van onze productielocaties Weesperkarspel en Leiduin.

Meetgegevens drinkwater 2023

Meetgegevens drinkwater 2022