Bellenscherm in Amsterdam blijft: vangt 1 ton plastic afval per jaar
Er wordt onderzocht waar in de stad nog een extra bellenscherm kan komen.
Lees meerBewoners van de nieuwe wijk Buiksloterham doen volgend jaar mee aan een proef. Uit hun poep en plas gaan we nuttige grondstoffen halen. Zoals kunstmest en gas waarmee we energie kunnen maken. Dat gaan we doen in de wijk zelf. De wijk krijgt ook nieuwe toiletten die minder water verbruiken.
De Buiksloterham in Amsterdam Noord
Ieder huishouden spoelt veel water weg. Bijvoorbeeld als u een douche neemt, de afwas doet of naar de wc gaat. Normaal komt al dit water in hetzelfde riool terecht. Maar in Buiksloterham gaan we het water van het toilet apart houden van het andere water. Dat doen we met nieuwe toiletten die werken met minder water: 1 liter in plaats van 7 liter. Uit het toiletwater gaan we kunstmest halen. En uit de rest van het afvalwater halen we gas. Dat gaan we doen in de wijk zelf.
Het schoonmaken van water in een wijk zelf is bijzonder. Er komt een kleine installatie, in plaats van een grote zuivering die het water van een heel groot gebied schoon maakt. Maar dat is niet alles. We gaan ook het gas uit het afvalwater gebruiken om de installatie zelf te laten draaien. Zo heeft de installatie geen extra energie meer nodig. Dat scheelt geld en is beter voor het milieu. We gaan onderzoeken of deze kleine installaties een goede manier zijn om energie te besparen bij het zuiveren van water.
De installatie komt niet op de grond, maar gaat drijven in het water van het Johan van Hasseltkanaal. Dat doen we omdat er op het water meer ruimte is dan op de vaste grond. De installatie zal 10 jaar lang in het kanaal liggen. Daarna zoeken we naar een andere plek.
Waternet start begin 2018 met de bouw. We willen de installatie vanaf de herfst van 2018 gaan gebruiken.
Waternet bouwt de installatie in opdracht van de gemeente Amsterdam en Waterschap Amstel, Gooi en Vecht. We werken samen met andere partijen, zoals woningcorporatie De Alliantie (U verlaat deze site) en Schoon Schip (U verlaat deze site).
Dagelijks bestuurder Rolf Steenwinkel van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht en wethouder Udo Kock van de gemeente Amsterdam zijn enthousiast. βEen uniek project. We zijn er trots op dat we - samen met andere partijen - in Buiksloterham werken aan een circulaire toekomst.β
Er wordt onderzocht waar in de stad nog een extra bellenscherm kan komen.
Lees meerRuim 2.500 mensen zwommen afgelopen zondag de City Swim en haalden 1,4 miljoen euro op voor onderzoek naar de spierziekte ALS.
Lees meerWordt u de nieuwe Amsterdam-kenner van het jaar? Doe mee met de voorronde op het hoofdkantoor van Waternet aan de Amstel!
Lees meerLanger dan een week weggeweest? Spoel uw kranen even door. Hadi Zamanian, adviseur waterkwaliteit, legt uit hoe u dit het beste kunt doen.
Lees meer