27 februari 2019

Waterzuivering Amsterdam Westpoort van het aardgas af

Het kantoor van onze waterzuivering in Westpoort is verbouwd. We hebben 2740 zonnepanelen geplaatst die veel stroom opwekken. Daardoor is er geen aardgas meer nodig. Zo dragen we bij aan het tegengaan van de opwarming van de aarde.

De RWZI Westpoort ligt in het Westelijk Havengebied van Amsterdam. Bij de verbouwing hebben we zoveel mogelijk delen van het oude gebouw opnieuw gebruikt. Daarnaast hebben we ook zonnepanelen geplaatst.

Zonnepanelen

De zonnepanelen leveren 740 MWh per jaar. Dat is genoeg stroom voor meer dan 200 huishoudens. We gebruiken die stroom voor een deel van de installatie. En voor het verwarmen van het kantoor van de zuivering. Als er stroom over is, leveren we die terug aan het elektriciteitsnet. Dit veld met zonnepanelen is het grootste in Amsterdam.

Geen aardgas meer nodig

Omdat we het gebouw nu met stroom verwarmen, hebben we geen aardgas meer nodig. Omdat we geen aardgas meer verbranden, stoten we per jaar 340 ton minder CO2 uit.

Klimaatneutraal waterschap

Het waterschap wil in 2020 klimaatneutraal zijn. Dat betekent dat we niet bijdragen aan de opwarming van de aarde. Een manier om dat te doen is door zo min mogelijk CO2 uit te stoten. Bijvoorbeeld door zelf energie op te wekken met zonnepanelen. In 2020 willen we in totaal 100.000 zonnepanelen hebben staan.

Meer nieuws en tweets

Onze grachtenvissers Rudy en Cor hengelen een kadehek uit één van de oudste grachten in Amsterdam. Namelijk uit de #OudezijdsVoorburgwal. Met de nodige vakmanschap en concentratie weten ze dit pittige klusje te klaren 💪

Warm weer = water drinken! ☀️💦🚰 Het is belangrijk om genoeg water te drinken, zeker als het warm weer is. Via https://t.co/FAdAWhNwRo ontdekken kinderen waarom kraanwater zo’n gezonde dorstlesser is, hoe het gemaakt wordt én hoe je er slim mee omgaat. Mooie dag!

26 april 2022

Al vijf jaar hergebruik van kalk

Met Calcite Factory startte Waternet in 2017 een proef om kalk uit drinkwater terug te winnen. Nu levert de fabriek kalkkorrels aan de industrie.

Lees meer
19 april 2022

Nieuw: Zuiver Water in NEMO Science Museum

In Zuiver Water ontdekken bezoekers van NEMO Science Museum wat er voor nodig is om in Amsterdam drinkwater uit de kraan te krijgen.

Lees meer