Waterschap en gemeente halen plastic uit de grachten

07 november 2019

Plastic in het water is een groot probleem. Daarom pakken Waterschap Amstel, Gooi en Vecht en de gemeente Amsterdam deze vervuiling aan. Met een muur van luchtbellen halen we plastic afval uit het water van het Westerdok: de Bubble Barrier. Een wereldprimeur voor Amsterdam! Dankzij de luchtbellen komt het plastic niet in de Noordzee terecht. The Great Bubble Barrier ontwikkelde het systeem.

Het waterschap en de gemeente pakken plastic in het water samen aan. Want plastic in het water is zeer slecht voor de waterkwaliteit én het waterleven. Dieren kunnen stikken in grotere stukken plastic. En de kleine deeltjes komen in het lichaam van dieren terecht, zoals vissen.

Medewerkers van Waternet vissen elk jaar 42.000 kilo plastic uit de grachten. Dat gaat vooral om grote drijvende stukken plastic op het water. De kleine deeltjes zweven onder water. Die kunnen we niet op deze manier uit het water halen. De Bubble Barrier kan dat wel.

Hoe werkt het?

Uit een buis onderin de gracht worden luchtbellen naar boven geperst. Deze luchtbellen duwen het plastic in het grachtenwater naar boven. Daarna brengt de stroming van het water het plastic naar de waterkant. Daar halen we het plastic uit het water. De Bubble Barrier werkt 24 uur per dag en 7 dagen per week. Schepen en vissen hebben geen last van de bubbels.

‘’Plastic steeds groter probleem’’

Francis Zoet, technisch directeur bij The Great Bubble Barrier, wethouder Marieke van Doorninck en dagelijks bestuurder Sander Mager openen de Bubble Barrier.

Sander Mager, bestuurder bij Waterschap Amstel, Gooi en Vecht: “Plastic in ons water is een steeds groter probleem. Ook voor het werk van het waterschap. Het heeft grote effecten op de kwaliteit van ons water, en op alles wat in of bij het water leeft. Juist daarom is het belangrijk dat het waterschap goed samenwerkt met anderen, om een vuist te maken tegen dit zeer grote probleem. De Bubble Barrier is hier een mooi voorbeeld van.”

The Great Bubble Barrier

De Bubble Barrier is bedacht en geplaatst door de startup The Great Bubble Barrier. De muur van luchtbellen ligt in het Westerdok in Amsterdam, tussen de Westerdokskade en het Westerdoksplein. Waterschap Amstel, Gooi en Vecht en de gemeente Amsterdam gaven de opdracht om deze Bubble Barrier aan te leggen.