03 december 2020

Project ‘De Nieuwe N200’ is klaar!

Het werk aan de N200 tussen Halfweg en Amsterdam is klaar. Waternet, Waterschap Amstel, Gooi en Vecht, Rijkswaterstaat en Gemeente Amsterdam hebben samen aan de dijk, waterleiding en weg gewerkt.

Video geblokkeerd.

U kunt deze video niet bekijken omdat tracking cookies uit staan. Lees meer op de privacy- en cookiespagina.

Wat hebben we gedaan?

In ruim 1,5 jaar tijd hebben we samen:

  • De dijk onder de Haarlemmerweg opgehoogd. De dijk komt uit de 17e eeuw en was op een aantal punten verzakt.
  • 11 kilometer drinkwaterleiding vervangen. Door de dijk onder de Haarlemmerweg liep de eerste en oudste drinkwaterleiding van Nederland. Met de nieuwe drinkwaterleiding kunnen we de groei van de stad aan.
  • De weg en omgeving opnieuw ingericht. De weg kreeg stiller asfalt en is ‘rainproof’. Dit betekent dat het regenwater rechtstreeks in de grond verdwijnt in plaats van in het riool. Het verkeer rijdt over een nieuwe brug. En langs de weg is meer groen gekomen.
  • Een ecopassage aangelegd. Hier kunnen kikkers, muizen en andere dieren veilig onder de weg door.

Samenwerking

We voerden het werk tegelijkertijd uit, in plaats van na elkaar. Zo waren we sneller klaar, bespaarden we kosten en kreeg het gebied een nieuwe uitstraling. Saskia de Haas, directeur Assets & Operations bij Waternet: “Dit was echt de eerste keer dat overheden elkaar zodanig hebben gevonden dat ze met een samenwerkingsovereenkomst het werk bij één projectteam hebben neergelegd dat de hele klus heeft geklaard. Daardoor kon het sneller en beter en is het logisch om deze werkwijze op veel grotere schaal toe te passen. Wij hebben laten zien dat dat kan en dat het ook nog eens tot een heel mooi resultaat leidt.”

Lees meer over het project 'De Nieuwe N200'