29 mei 2020

Druk pinksterweekend verwacht op het water

Waternet rekent op een druk pinksterweekend rond de recreatieplassen. Afgelopen Hemelvaartsdag is een record aan vaarbewegingen gemeten bij het meetpunt in Breukelen. Bijna 1000 bootjes kwamen op 1 dag voorbij dit punt. Sowieso is het dit jaar drukker dan gemiddeld op het water.

Waternet controleert op het water in opdracht van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht onder andere op de Vecht, de Spiegelplas en de Wijde Blik. Daarbij werkt het samen met de politie, het Recreatieschap, Stichting Natuurmonumenten en de omliggende gemeenten.

De extra drukte komt onder andere door het mooie weer; ook zien mensen varen als een veilige manier van recreëren waarbij de 1,5 meter makkelijker in acht te nemen is. “Het liep op zich afgelopen weekend overal goed maar we weten ook dat het komend weekend weer druk wordt als we naar de weersverwachtingen kijken” aldus Ilse Dingerdis, hoofd van Toezicht, Vergunning en Handhaving bij Waternet.

Belangrijk is dat het veilig is op het water voor iedereen die daar wil recreëren bij mooi weer. Ilse vervolgt: “We zien vooral de al bekende overlast: zwemmen waar dit niet is toegestaan en te hard varen. We merken daarbij wel dat het voornamelijk bootjeshuurders zijn die te hard varen omdat ze de situatie ter plekke niet goed kennen. Het is daarom wel belangrijk dat bootverhuurders hun huurders vragen om hierop te wijzen – zeker als er bij aanhoudend warm weer ook weer meer wordt gezwommen”.

Daarnaast zien de handhavers dit jaar opmerkelijk veel recreanten die overduidelijk hun eerste bootje hebben gekocht en erg onwennig zijn op het water. Niet iedereen is dus een ervaren waterrecreant – ook iets om op het water rekening mee te houden.

Door de coronamaatregelen is het nu extra belangrijk om ook op het water rekening te houden met anderhalve meter afstand. Op Hemelvaartsdag zijn bij de Zanderijsluis op de Vecht bootjes weggestuurd omdat ze hier veel te dicht bij elkaar lagen. Ook moeten de waterrecreanten wat extra geduld hebben bij de sluizen omdat iedereen ervoor kiest het water op te gaan: “Wat langer wachten en daarbij geduld hebben hoort er nu gewoon bij”.