Minder waterverspilling in Westpoort door gebruik industriewater

20 oktober 2022

Waternet levert industriewater aan 18 bedrijven in Amsterdam Westpoort. Industriewater is voorgezuiverd rivierwater gebruikt voor industriële processen. Waternet onderzoekt samen met gemeente Amsterdam of er 2 nieuwe bedrijven bij kunnen komen. Het gaat om een datacenter en een producent van bio-methanol. We kijken of we verspilling van drinkwater kunnen voorkomen door gebruik van industriewater. Voor veel bedrijven is het gebruik van drinkwater namelijk niet echt nodig. Zo leveren we het juiste water voor het juiste gebruik.

westpoort-amsterdam-industriewater.jpg

Momenteel wordt per jaar ongeveer 1.75 miljoen kuub industriewater geleverd aan 18 bedrijven. Dit industriewater is voorgezuiverd rivierwater uit het Lekkanaal. Bedrijven waar we het meeste industriewater aan leveren zijn producenten van bouwmaterialen (cement/beton), het Afval Energie Bedrijf, de rioolwaterzuivering Amsterdam West, producenten van biobrandstoffen en chemische industrie. De methanolfabriek en het datacenter zullen waarschijnlijk in 2024 hun productie starten.

De gemeente Amsterdam heeft als doel om minder drinkwater in te zetten voor industrieel gebruik. Op 31 mei 2022 hebben zij de bestuurlijke opdracht Industriewatertaak vastgesteld. Waternet heeft hiermee de opdracht gekregen om onder andere het huidige industriewaternet te vergroten. Daardoor kunnen we industriewater leveren aan bestaande en nieuwe industriële klanten.