Rivierenbuurt voorbereid op klimaatverandering

22 maart 2023

De Rivierenbuurt in Amsterdam is groener en klaar voor de toekomst gemaakt. In de buurt zijn meer dan 10 tennisvelden aan groen gekomen, waaronder 16 extra bomen en 6 wadi’s. Maar ook 8 kilometer nieuwe rioolbuizen en 600 m2 waterdoorlatende tegels en klinkers. Onder de trambaan van de Rooseveltlaan vangen we water op in een berging die is aangesloten op het riool. Met deze en nog vele andere slimme en nieuwe oplossingen is de buurt beter voorbereid op het veranderende klimaat met zware regen, hitte en droogte.

rivierenbuurt-kinderen-op-schoolplein.jpg

Om dit te vieren gaven de kinderen van de Anne Frankschool, samen met de Amsterdamse Wethouder Melanie van der Horst en programmamanager Wilko Koning (Waternet), de plantjes water. Daarmee is het vernieuwde speelplein in de Niersstraat feestelijk geopend.

Door de lage ligging van de buurt was er veel wateroverlast bij zware regen. Daarom werkt Waternet sinds 2018 veel samen met de gemeente Amsterdam om in 7 straten in de Rivierenbuurt de afvoer van regen te verbeteren. De straten zijn ook opnieuw ingericht zodat de kans op ongelukken in het verkeer kleiner is. Er wordt nog een wadi gemaakt in de Kinderdijkstraat. Een wadi is een groene greppel waar water makkelijk naartoe stroomt om in de bodem te zakken.

Regenton voor de school

Tijdens de feestelijke middag gingen de kinderen in gesprek met de wethouder. Zo ging het over de vraag of kinderen een voorbeeldzijn voor volwassenen voor een stad die klaar is voor de toekomst.

Wethouder Melanie van der Horst (Water): “Wij zijn heel blij dat we door samen te werken de gevolgen van hevige regenval en droogte aanpakken. Maar we zijn er nog niet. Samen met Waternet pakt de gemeente de komende jaren meer plekken aan. Bijvoorbeeld in de Frans Halsstraat en vele andere plaatsen. Zo werken we aan een stad die klaar is voor extremer weer.”

Speelplein

Namens Waternet, de gemeente Amsterdam en Amsterdam Rainproof bood de wethouder de school een regenton aan. Deze werd met gejuich door de kinderen in ontvangst genomen. Op het speelplein in de Niersstraat liggen nu waterdoorlatende tegels en zijn tuintjes rond de bomen geplant waar water in weg kan zakken. Ook kunnen de kinderen voetballen in de nieuwe pannakooi of een potje schaken met het straatschaakspel. De gemeente plaatste ook levensgrote madeliefjes op het plein, de lievelingsbloem van Anne Frank.

Zelf aan de slag met groen

Na de feestelijke opening konden buurtbewoners zich op de informatiemarkt laten adviseren over hoe zij zelf aan de slag kunnen met groen. Daar vertelde Amsterdam Rainproof over het NK Tegelwippen, de Tegelservice en de aanleg van een geveltuin en ze deelden ruim 200 plantjes uit. Bij de kraam van Waternet en de gemeente Amsterdam konden bewoners meer informatie krijgen over de slimme technieken gebruikt zijn om de Rivierenbuurt groener te maken. Daarnaast waren er kramen van een balkonhovenier en groene daken coaches. En natuurlijk was er limonade en een kopje koffie met lekkers.

Meer tips en informatie

Aanpassen aan het klimaat

Wat doen we nog meer om Amsterdam voor te bereiden op extremer door klimaatverandering? Hoe houden we ons hoofd koel, en onze voeten droog? Kijk op amsterdam.nl/klimaatadaptatie en lees wat nodig is en wat er al gebeurt om Amsterdam voor te bereiden op het klimaat van nu en morgen.