Start vaarseizoen: ga goed voorbereid het water op

29 maart 2023

Op zaterdag 1 april start het vaarseizoen. Het begint dan lekker weer te worden om het water op te gaan. Gaat u met een bootje varen? Ga goed voorbereid het water op.

Waternet bedient in Amsterdam en omgeving meer dan 50 bruggen en sluizen. De belangrijkste doorvaartroutes in Amsterdam zijn de Kostverlorenvaarroute (west) en de Amstelroute (oost). Daarnaast bedienen we bruggen en sluizen op IJburg, de Sloterplas, het Noord-Hollandskanaal en de Vecht en Weesp. 

Met lekker weer het water op

Gaat u in Amsterdam het water op met een bootje? Check voor vertrek altijd even uw route. Ook is het handig om de hoogte van uw boot te weten. De meeste plezierboten kunnen gelukkig onder de bruggen door. Op warme dagen zoeken veel mensen verkoeling op het water. Daardoor kan het bij sluizen en bruggen extra druk zijn. Hou op drukke dagen dus rekening met extra wachttijd of aangepaste tijden waarop we de bruggen en sluizen bedienen. Op vaarweginformatie.nl vindt u actuele informatie over de bedientijden en de hoogte van de bruggen. Op varendoejesamen.nl vindt u alles wat nodig is voor een goed voorbereide vaartocht.

Brugwachters bedienen de bruggen

Sinds 2022 bedienen brugwachters alle bruggen en sluizen in Amsterdam weer op locatie. We hebben ons het afgelopen jaar goed kunnen voorbereiden op het vaarseizoen. We hebben een heleboel nieuwe collega's in dienst genomen om de bruggen te bedienen. Ook hebben we op meerdere plekken in de stad een brugwachtershuisje voor de brugwachters geregeld. Zo hebben ze direct zicht op het water. Bijvoorbeeld bij de Westerkeersluis, het Nieuwemeersluis, de Berlage Brug en langs de Kostverlorenvaart. Op IJburg, Amstelsluis en bij de Slotermeersluis staan tijdelijke brugwachtershuisjes. 

Centrale bediening gesloten

De centrale waarmee de bruggen en sluizen op afstand werden bediend is vorig jaar gesloten. Zo kunnen we de scheepvaart een veilige en vlotte doorvaart verzekeren. We zijn met de Gemeente Amsterdam in gesprek over hoe het nu gaat met het bedienen van de bruggen en sluizen.

Vaarzaken regelen

Vaarzaken regelt u via de Gemeente Amsterdam. U kunt bij de gemeente bijvoorbeeld terecht voor:

  • vignetten voor uw boot;
  • regels op het water;
  • aan- en afmeerplekken.