Veel bezoekers nieuw rioolgemaal Postjesweg

25 mei 2023

Het nieuwe rioolgemaal aan de Postjesweg was op dinsdag 23 mei open voor publiek. Buurtbewoners konden zien hoe een rioolgemaal eruitziet en kregen uitleg over hoe het werkt. Het gemaal zorgt niet alleen voor de afvoer van rioolwater, maar er is ook plek voor planten en dieren. Het is daarom het meest natuurinclusieve gemaal van Amsterdam.

deelnemers krijgen een rondleiding in het gemaal

De rondleidingen in het nieuwe gemaal waren binnen een paar dagen volgeboekt. Er waren ongeveer 80 deelnemers. Projectleider Leidingwerken en Gemalen, Erik de Bruijne: “Het is leuk dat er zoveel interesse is. Rioolgemalen zijn vaak onzichtbaar onder de grond, terwijl ze belangrijk werk doen. Als je in deze buurt je wc doortrekt, zorgt het gemaal Postjesweg ervoor dat het afvalwater wordt afgevoerd. Bij het gemaal is bovendien plek voor onder andere vlinders, marters en er is veel groen. Het is niet voor niets het meest natuurinclusieve gemaal van Amsterdam! Het is dus echt een aanwinst voor het Spoorpark.”

Met het nieuwe gemaal op de Postjesweg is de capaciteit ook uitgebreid, zodat het rioolwater ook in de toekomst goed afgevoerd wordt. Het gemaal pompt het rioolwater uit de buurt naar de rioolwaterzuivering Amsterdam West.

Plaatsmaken voor nieuwe woningen

Het nieuwe gemaal vervangt het oude gemaal aan de Willem Roeloffsstraat Het oude gemaal was verouderd en stond op een plek waar nieuwe huizen komen. Het nieuwe rioolgemaal wordt onderdeel van het nieuwe stadspark ‘Spoorpark’.  Het staat in de openbare ruimte en is aan de buitenkant door iedereen te bekijken.

Waternet ontwikkelde het gebouw en zorgt voor het beheer van het nieuwe gemaal in opdracht van gemeente Amsterdam.

Video geblokkeerd.

U kunt deze video niet bekijken omdat tracking cookies uit staan. Lees meer op de privacy- en cookiespagina.