Amsterdamse school in actie om water te besparen

14 september 2023

Op 13 september begint op basisschool IKC NoordRijk in Amsterdam-Noord de Water Race. Welke klas kan de meeste punten verdienen door water te besparen? De Water Race duurt 2 weken en eindigt op woensdag 27 september: Nationale Kraanwaterdag. Met deze actie willen we kinderen leren dat slim omgaan met water belangrijk is.

kraanwaterdag-waterrace-2023.jpg

Alle bovenbouwklassen van de school doen mee aan de Water Race. Eerst krijgen de leerlingen een speciale les waarin ze leren waarom water besparen belangrijk is en hoe ze dat kunnen doen. Daarna mogen ze 2 weken lang proberen om punten te verdienen door water te besparen. Waternet organiseert deze Water Race samen met de Fawaka Ondernemersschool (U verlaat deze site) en Race Against Waste (U verlaat deze site).

Op basisschool IKC NoordRijk vinden ze het erg belangrijk om kinderen te leren over maatschappelijke onderwerpen. Leerkracht Merel van Oosterwijk: “De afgelopen jaren hebben we op school al regelmatig het thema duurzaamheid voorbij zien komen. De kinderen vinden dit oprecht interessant. De waterdag sluit daarom heel goed aan. Het bewuster omgaan met kraanwater is weer een stap in de goede richting. De kinderen zullen door het thema waterbesparing nog bewuster worden van hoe hun acties invloed hebben op het milieu.”

Nationale Kraanwaterdag

Op woensdag 27 september is het Nationale Kraanwaterdag. Kinderen op basisscholen in heel Nederland krijgen dan les over waarom het belangrijk is om slim om te gaan met water. En waarom water drinken gezond is. Op die dag komt Mark Harbers, Minister van Infrastructuur en Waterstaat naar de basisschool IKC NoordRijk. Hij zal daar de Nationale Kraanwaterdag feestelijk openen. Hij maakt dan ook bekend welke klas de Water Race heeft gewonnen.

Minder water gebruiken

In Nederland gebruikt een gemiddeld persoon 128 liter water per dag. In Amsterdam is dat zelfs 141 liter per dag. De regering wil dat we in Nederland zuiniger omgaan met water. Ze willen dat we in 2035 20% minder water gebruiken, zowel in bedrijven als thuis. 

Wist u dat u in huis eenvoudig water kunt besparen? 

Bekijk onze tips om thuis water te besparen