Gemiddeld waterverbruik

Waternet levert drinkwater aan meer dan 1 miljoen klanten. Wat is het gemiddelde waterverbruik van deze huishoudens? En waarvoor gebruiken we al dat water eigenlijk?

Hoeveel water verbruikt ieder huishouden?

Hoeveel water verbruiken huishoudens gemiddeld per jaar? Dat ligt natuurlijk aan het aantal personen. Huishoudens van 1 persoon gebruiken per jaar gemiddeld 52.000 liter per jaar. Huishoudens van 2 personen verbruiken per jaar gemiddeld 99.000 liter. Zij zijn dus per persoon iets zuiniger. Huishoudens van 3 en 4 personen verbruiken gemiddeld 145.000 en 191.000 liter per jaar.

Hoeveel water verbruik ik?

Hebt u een watermeter? Dan ziet u uw eigen verbruik terug op uw jaarafrekening. Bekijk uw jaarafrekening via Mijn Waternet. Op uw jaarrekening staat uw waterverbruik in kubieke meter (m3). 1 kubieke meter is 1000 liter.

Jaarafrekening bekijken

Wat doen we met al dat water?

We gebruiken meer dan de helft van ons water om te douchen. En om naar de wc te gaan. Kijk in de tabel wat mensen allemaal doen met drinkwater.

Gebruik van drinkwater
Water voor...Gemiddeld aantal liters per dag
Douchen  62,7
Het toilet doorspoelen  35,3
Wasmachine  12,3
Badkamer  5,8
De afwas (met de hand)  4,6
Kleren wassen (hand)  2
Afwasmachine  1,4
Koken  1,3
In bad gaan  1*
Koffie en thee  1
Drinken  0,7
Andere dingen  5,7
Totaal 133,4 liter

* De meeste mensen nemen maar zelden een bad. Daarom is het gemiddeld verbruik per dag zo laag.

Wist u dat u makkelijk veel water kunt besparen? Gebruik bijvoorbeeld een douchekop die water bespaart. Of douche een paar minuten minder per dag. Goed voor uw portemonnee en voor het milieu! Het warm maken van water kost namelijk veel energie.

Wist u dat?

Nederland op 26 december het minste water verbruikt? Dat komt doordat het dan Tweede Kerstdag is. Veel mensen zijn dan niet thuis, maar op bezoek bij familie.

Meer weten over ons water?