Bouwen op Centrumeiland Amsterdam

We gaan het Centrumeiland op IJburg bestand maken tegen harde regen en droogte. Zo bereiden we Amsterdam voor op de gevolgen van klimaatverandering. Wat betekent dit voor u?

Schets van het nieuwe Centrumeiland. Foto: Gemeente Amsterdam (U verlaat deze site)

Het Centrumeiland op IJburg ligt hoog. Als het lang droog is, kan de bodem flink uitdrogen. Hierdoor komen onder andere bomen en planten droog te staan. Daarom brengen we regenwater in de bodem. We zorgen ervoor dat straten, pleinen en groen het water opvangen. Het water blijft hier tijdelijk. Daarna zakt het in de bodem. We leggen daarom op Centrumeiland geen riool aan voor regenwater.

Extreme buien

Valt er extreem veel regen? En kunnen we het water niet meer opslaan of in de bodem laten zakken? Dan voeren we een klein deel af naar het IJmeer. U hebt hierdoor minder wateroverlast. Schade en gevaarlijke situaties worden hiermee voorkomen. Ook is dit goed voor het watersysteem.

Water en uw grond

Bouwt u op Centrumeiland? Verwerk regenwater dan volgens de eisen uit de bouwenveloppe. Die krijgt u van de gemeente. Laat regen die in uw binnentuin valt in de bodem zakken. En sla regen op uw dak tijdelijk op.

Na de bui voeren we het water gecontroleerd af naar de bodem. Houd er rekening mee dat er op het Centrumeiland geen riool is voor regenwater.

Meer weten?

Lees meer over dit project op de website van de gemeente Amsterdam (U verlaat deze site).

En bekijk hoe we Amsterdam Rainproof maken.