Schoonmaken van rioolwater

Wist u dat de gemiddelde Amsterdammer 133 liter water per dag gebruikt? Dat zijn 13 emmers vol. We gebruiken dit water als drinkwater, maar ook om te douchen en het toilet door te spoelen. Dat gebruikte water heet afvalwater. Samen met regenwater komt het in het riool terecht. We brengen dit rioolwater naar de waterzuivering. Daar maken we het schoon.

Rioolwaterzuivering Amstelveen

Waterzuivering

Vies rioolwater mag natuurlijk niet zomaar de natuur instromen. Het water in de natuur zou dan erg vies worden. Daarom onderhouden we in en om Amsterdam de rioolbuizen. Een netwerk van in totaal wel 4000 kilometer! Onze installaties voor waterzuivering maken het rioolwater daarna schoon. Nadat we het schoongemaakt hebben, lozen we het water in het oppervlaktewater.

Groene energie

Waternet is altijd bezig met nieuwe oplossingen. Bijvoorbeeld voor het slib dat overblijft na de zuivering van het afvalwater. Dit zetten we om in groene energie: aardgas. Dit groene aardgas gebruiken we bijvoorbeeld als brandstof voor onze bedrijfswagens en om een paar gebouwen te verwarmen. Gas dat we overhouden, leveren we aan een energiebedrijf. Dit zet het gas om in elektriciteit.