Gemiddeld waterverbruik

Elke dag gebruiken meer dan 1 miljoen klanten drinkwater van Waternet. Bijvoorbeeld om te douchen, voor de wasmachine of bij het maken van eten of drinken. In 2020 was het gemiddeld waterverbruik per persoon per dag 134 liter.

Hoeveel water verbruikt een gezin gemiddeld per dag?

Dat hangt af van het aantal personen. Hoe meer mensen in een huis wonen, hoe lager het waterverbruik per persoon. In 2020 was het gemiddeld waterverbruik per persoon 134 liter per dag (CBS). Voor een huishouden van 4 personen is dit meer dan 500 liter per dag!

Hoeveel water verbruik ik per jaar?

Bent u klant van Waternet en hebt u een watermeter? Dan berekent de watermeter hoeveel water u verbruikt. U ziet uw jaarlijkse waterverbruik terug op uw jaarafrekening, in kubieke meter (1 m³ = 1.000 liter). U hoeft uw waterverbuik dus niet zelf te berekenen. 

Bekijk waterverbruik op jaarafrekening (Mijn Waternet)

Wat doen we met al dat water?

We gebruiken meer dan de helft van ons water om te douchen en om naar de wc te gaan. Bekijk in de tabel wat de grootste waterslurpers zijn.
Let op: het waterverbruik voor het besproeien van de tuin zit hier niet bij.

Gemiddeld waterverbruik 2016 (per persoon)*
Functie Verbruik per dag Verbruik per keer**
Douche 49,2 71,7
Toilet 34,6 6,0
Wasmachine 14,1 58,9
Wastafel 5,2 4,2
Afwassen met de hand 3,5 10,7
Afwasmachine 2,5 20,5
In bad gaan 1,9 133,6
Kleding wassen (hand) 1,3 52
Drinken 1,3  
Eten koken 1,2  
Overig (keuken) 4,5  
Totaal 119,2 liter per dag  

* Bron Vewin Kerngegevens drinkwater.
** Niet iedereen doucht iedere dag of laat de vaatwasser dagelijks draaien. Naar het toilet gaan we wel zo'n 5x per dag. Vandaar dat het verbruik per dag, afwijkt van het verbruik per keer.

Oorzaak toename waterverbruik

Het waterverbruik per persoon per dag is in de afgelopen jaren flink toegenomen. Volgens het CBS was het waterverbruik per persoon per dag in 2020 al opgelopen tot ruim 134 liter drinkwater per dag. Dit kwam volgens het CBS doordat 2020 het eerste coronajaar was waarin mensen meer thuis waren.
Zij spoelden thuis bijvoorbeeld vaker het toilet door dan op het werk of op school. Ook waren het voorjaar en de zomer relatief warm en droog, waardoor mensen meer drinkwater gebruikten voor het sproeien van de tuin of het vullen van een zwembadje.

Tips om water te besparen

Wilt u thuis water besparen? Bekijk onze tips voor bijvoorbeeld water besparen in de keuken, badkamer of tuin.

Lees onze tips om thuis water te besparen

Meten = weten!

Hebt u een watermeter? Uw jaarafrekening geeft inzicht in uw waterverbruik. Nog geen watermeter? Kijk of u een watermeter kunt aanvragen.

Dit vinden anderen ook interessant