Gemiddeld waterverbruik

Elke dag gebruiken meer dan 1 miljoen klanten drinkwater van Waternet. Bijvoorbeeld om te douchen, voor de wasmachine of bij het maken van eten of drinken. Maar wat is nu het gemiddeld waterverbruik van een gezin of een persoon?


Bureau Kantar onderzoekt het waterverbruik in Nederland. Bekijk hier de resultaten van het laatste onderzoek uit 2016. Of ga direct naar onze tips om bewuster met water om te gaan.

Hoeveel water verbruikt een gezin?

Hoeveel water verbruikt een gezin gemiddeld per jaar? Dat hangt af van het aantal personen. Hoe meer mensen in een huis wonen, hoe lager het waterverbruik per persoon.

 Totaal verbruik per huishoudenTotaal verbruik per persoon
1-persoons huishouden 52.000 liter 52.000 liter
2-persoons huishouden 99.000 liter 49.500 liter
3-persoons huishouden 145.000 liter 48.333 liter
4-persoons huishouden 191.000 liter 47.750 liter


Hoeveel water verbruik ik per jaar?

Bent u klant van Waternet en hebt u een watermeter? Dan berekent de watermeter hoeveel water u verbruikt. U ziet uw jaarlijkse waterverbruik terug op uw jaarafrekening, in kubieke meter (m³). 1 kubieke meter is 1.000 liter. Uw waterverbuik berekenen hoeft u dus niet zelf te doen. Bekijk uw jaarafrekening op Mijn Waternet.

Bekijk waterverbruik op jaarafrekening

Wat doen we met al dat water?

We gebruiken meer dan de helft van ons water om te douchen en om naar de wc te gaan. Bekijk in de tabel wat de grootste waterslurpers zijn. Let op: het waterverbruik voor het besproeien van de tuin zit hier niet bij.

Gemiddeld waterverbruik 2016 (per persoon)
FunctieVerbruik per dag*Verbruik per keer**
Douche 44,2 64,4
Toilet 32,7 5,6
Wasmachine 12,9 53,9
Wastafel 4,9 4
Afwassen met de hand 3,0 9,2
Afwasmachine 2,0 16,4
In bad gaan 1,6 112,5
Kleding wassen (hand) 1,0 40
Drinken 0,8  
Eten koken 0,8  
Overig (keuken) 3,0  
Totaal 107 liter per dag  

* Dit is een gemiddeld cijfer.
** Niet iedereen doucht iedere dag of laat de vaatwasser dagelijks draaien. Naar het toilet gaan we wel zo'n 5x per dag. Vandaar dat het verbruik per dag, afwijkt van het verbruik per keer.

Tips om water te besparen

Wist u dat u makkelijk water kunt besparen? Bekijk onze tips.

  • Gebruik een douchekop die water bespaart. Zo bespaart u al snel 45% water. En u bespaart meteen op uw gasrekening. Want de energie die u gebruikt om uw douchewater op te warmen, kost meer dan het douchewater.
  • Zet uw vaatwasser en wasmachine op eco-modus. Het wassen duurt langer, maar het is gunstig voor uw waterrekening.
  • Was een keer met de hand af. Ondanks de opkomst van zuinige vaatwasmachines, is het nog steeds zuiniger om met de hand af te wassen. Zeker als u dat in een teiltje doet en niet met een lopende kraan.
  • Geef planten ’s zomers niet elke dag water, maar 1 keer per week een flinke hoeveelheid. Planten krijgen dan langere wortels. Ze kunnen zo zelf dieper in de bodem water vinden.
  • Vang regenwater op in een regenton en geef daarmee de planten water. Een kwartier de tuin sproeien kost al snel zo’n 1.000 liter water.  
  • Vervang een oud toilet door een nieuwe. Nieuwe wc’s hebben kleinere reservoirs. Daardoor bespaart u al snel een hoop water.
  • Meten = weten! Hebt u een watermeter? Uw jaarafrekening geeft inzicht in uw waterverbruik. Nog geen watermeter? Kijk of u een watermeter kunt aanvragen.
  • Wilt u het écht goed aanpakken? Stap eerder uit de douche! Een minuut minder douchen bespaart zo’n 42,5 liter per week.

Dit vinden anderen ook interessant