Gemiddeld waterverbruik

Elke dag gebruiken meer dan 1 miljoen klanten drinkwater van Waternet. Bijvoorbeeld om te douchen, voor de wasmachine of bij het maken van eten of drinken. Maar wat is nu het gemiddeld waterverbruik van een gezin of een persoon?


Bureau TNS Nipo onderzoekt elke 3 jaar het waterverbruik in Nederland. Bekijk hier de resultaten voor 2016. Of ga direct naar onze tips om bewuster met water om te gaan.

Hoeveel water verbruikt een huishouden?

Hoeveel water verbruiken huishoudens gemiddeld per jaar? Dat hangt af van het aantal personen. Hoe meer mensen in een huis wonen, hoe lager het waterverbruik per persoon.

 Totaal verbruik per huishoudenTotaal verbruik per persoon
1-persoons huishouden 52.000 liter 52.000 liter
2-persoons huishouden 99.000 liter 49.500 liter
3-persoons huishouden 145.000 liter 48.333 liter
4-persoons huishouden 191.000 liter 47.750 liter


Hoeveel water verbruik ik?

Bent u klant van Waternet en hebt u een watermeter? Dan ziet u uw jaarlijkse waterverbruik terug op uw jaarafrekening, in kubieke meter (m³). 1 kubieke meter is 1.000 liter. Bekijk uw jaarafrekening op Mijn Waternet.

Jaarafrekening bekijken


Wat doen we met al dat water?

We gebruiken meer dan de helft van ons water om te douchen en om naar de wc te gaan. Kijk in de tabel wat de grootste waterslurpers zijn. Let op: het waterverbruik voor het besproeien van de tuin zit hier niet bij.

Gemiddeld waterverbruik 2016 (per persoon)
FunctieVerbruik per dag*Verbruik per keer**
Douche 44,2 64,4
Toilet 32,7 5,6
Wasmachine 12,9 53,9
Wastafel 4,9 4
Afwassen met de hand 3,0 9,2
Afwasmachine 2,0 16,4
In bad gaan 1,6 112,5
Kleding wassen (hand) 1,0 40
Drinken 0,8  
Eten koken 0,8  
Overig (keuken) 3,0  
Totaal 107 liter per dag  

* Dit is een gemiddeld cijfer.
** Niet iedereen doucht iedere dag of laat de vaatwasser dagelijks draaien. Naar het toilet gaan we wel zo'n 5x per dag. Vandaar dat het verbruik per dag, afwijkt van het verbruik per keer.

Bad

Maar weinig mensen hebben een bad. Daarnaast: de mensen die een bad hebben, gaan niet iedere dag in bad.

Kleren met de hand
Tegenwoordig hebben veel wasmachines een speciaal handwasprogramma. Kleding met de hand wassen gebeurt daarom steeds minder. De mensen die nog wel met de hand wassen zijn vaak ouder.

Vaatwasser
Een vaatwasser verbruikt zo’n 16,4 liter per keer. Nieuwere apparaten zijn een stuk zuiniger. Deze verbruiken gemiddeld maar 10 liter. Zeker wanneer u de eco-modus gebruikt.

Met de hand afwassen
Ondanks de opkomst van zuinige vaatwasmachines, is het nog steeds zuiniger om met de hand af te wassen. Zeker als u dat in een teiltje doet en niet met een lopende kraan.

 

Tips om water te besparen

Wist u dat u makkelijk water kunt besparen? Bekijk onze tips.

  • Gebruik een douchekop die water bespaart. Zo bespaart u al snel 45% water. En u bespaart meteen op uw gasrekening. Want de energie die u gebruikt om uw douchewater op te warmen, kost meer dan het douchewater.
  • Vervang een oud toilet door een nieuwe. Nieuwe wc’s hebben kleinere reservoirs. Daardoor bespaart u al snel een hoop water.
  • Zet uw vaatwasser en wasmachine op eco-modus. Het wassen duurt langer, maar het is gunstig voor uw waterrekening.
  • Geef planten ’s zomers niet elke dag water, maar 1 keer per week een flinke hoeveelheid. Planten krijgen dan langere wortels. Ze kunnen zo zelf dieper in de bodem water vinden.
  • Meten = weten! Hebt u een watermeter? Uw jaarrekening geeft inzicht in uw waterverbruik.
  • Wilt u het écht goed aanpakken? Stap eerder uit de douche!

Dit vinden anderen ook interessant