Loenderveense Plas en Bethunepolder

Bezoek het prachtige natuurgebied Loenderveense Plas. Hier zuivert Waternet water uit de Bethunepolder. Daarna maken we er drinkwater van.

De Loenderveense Plas is een prachtig natuurgebied vlakbij Loenen aan de Vecht. Een deel van de plas gebruiken we om water te zuiveren. Dit water halen we uit de Bethunepolder. Het water komt daar uit de grond omhoog. Dit water noemen we ook wel kwelwater.

Bekijk in de film hoe we van kwelwater drinkwater maken.

Video geblokkeerd.

U kunt deze video niet bekijken omdat tracking cookies uit staan. Lees meer op de privacy- en cookiespagina.

Excursies Loenderveense Plas

Het gebied rond de Loenderveense Plas is normaal niet toegankelijk. Maar u kunt wel meedoen aaan een excursie. Bijvoorbeeld een wandeling met de boswachter, mediteren op een boot of vogels spotten.

Bekijk alle excursies en meld u direct aan

Wilt u meer informatie over de excursies? Bel ons dan van dinsdag tot en met zondag tussen 10.00 en 16.30 uur op 020 - 608 75 95.

Natuurlijke zuivering

We pompen het kwelwater via het Waterleidingkanaal naar een speciaal gedeelte van de Loenderveense Plas: de Waterleidingplas. In de Waterleidingplas zuiveren we het water op een natuurlijke manier. Na 100 dagen pompen we het naar onze vestiging in Weesperkarspel. Daar maken we er drinkwater van. Ongeveer 1/3 van het drinkwater van Amsterdam komt uit de Loenderveense Plas.

Lees hoe wij ons water maken

Een uniek stuk natuur

De Loenderveense Plas is een uniek stuk oer-Hollandse natuur. Er broeden veel bijzondere watervogels. Zoals de purperreiger, de zwarte stern en de krooneend. En er zijn zelfs ijsvogels gezien!