Verhuizen naar een nieuwbouwwoning

Gaat u verhuizen naar een nieuwbouwwoning? Een spannende tijd. En ook een tijd waarin u een hoop moet regelen. Bijvoorbeeld gas, elektriciteit, water en riool. Waar moet u op letten als u naar een nieuwbouwwoning verhuist?

De meeste mensen kopen een nieuwbouwhuis via een projectontwikkelaar. U kunt er dan van uitgaan dat alle aansluitingen voor u worden geregeld. Ook voor uw drinkwater. U hoeft dus zelf geen aansluiting voor drinkwater aan te vragen. U moet zich voor drinkwater wel aanmelden als klant bij Waternet.

Meterstanden

Schrijf alle meterstanden op als u de sleutels krijgt. Ook die van de watermeter. U hebt de eerste meterstand nodig als u zich bij ons aanmeldt voor drinkwater.

Zelf een huis (laten) bouwen?

Hebt u grond gekocht waarop u zelf gaat bouwen? En regelt u alle aansluitingen zelf? Vraag dan al uw aansluitingen aan via mijnaansluiting.nl. Hier vraagt u in 1 keer verschillende aansluitingen aan. Zoals voor gas, elektriciteit, water en riool. Meer informatie leest u bij aansluiten waterleiding en riool voor nieuwbouw.

Geef uw nieuwe gegevens aan ons door

Krijgt u in uw nieuwe huis drinkwater van Waternet? En op uw oude adres niet? Meld u dan bij ons aan als nieuwe klant.

Kreeg u al drinkwater van ons op uw oude adres? Geef dan uw verhuizing door. Houd hiervoor de meterstanden bij de hand.

Verhuizing doorgeven

Voor de waterschapsbelasting hoeft u uw verhuizing niet door te geven. Waternet krijgt uw nieuwe adres door van de gemeente. Doordat u verhuist kan het bedrag van uw waterschapsbelasting wel veranderen. Maar meestal verandert er niets. Zie ook: Verandert mijn aanslag als ik ga verhuizen?

De bouw en de oplevering

Tijdens de bouw van uw nieuwe huis kunt u vaak een kijkje komen nemen. Leuk om te doen natuurlijk, maar ook nuttig! U kunt nu al kijken of er iets beschadigd is en de bouwer vragen dat op te lossen. Maak vooral veel foto's. Zo weet u later waar alle leidingen in vloeren en muren zitten. Vraag na of u bouwtekeningen kunt krijgen waarop alle leidingen staan. Handig voor als u later ergens een gat wilt boren.

Neem vooral een onafhankelijke expert mee als uw nieuwe woning wordt opgeleverd. Dit is het officiële moment om alle gebreken vast te leggen. Samen met de bouwer kunt u afspraken maken over problemen die nog moeten worden opgelost.

Spoel de eerste 3 maanden uw kranen elke dag door

In een nieuwbouwhuis zitten nieuwe waterleidingen en nieuwe kranen. Deze kunnen in het begin heel kleine hoeveelheden metalen of andere stoffen afgeven aan het water. Het gaat om hoeveelheden die niet slecht zijn voor uw gezondheid, u kunt het water rustig drinken. Toch is ons advies om uw leidingen de eerste 3 maanden elke dag 2 minuten door te spoelen.