Project

Nieuwe rioolwaterzuivering in Weesp

Wordt aan gewerkt

 

Waternet heeft namens Waterschap Amstel, Gooi en Vecht een nieuwe rioolwaterzuiveringsinstallatie (RWZI) in Weesp gebouwd. In een RWZI zuiveren we het rioolwater en voeren dit daarna af naar het Amsterdam-Rijnkanaal. De oude RWZI had het einde van haar levensduur bereikt en kon in de toekomst niet meer voldoen aan de eisen die er zijn voor het afvoeren van het water (lozingseisen).

 

De nieuwe RWZI is op hetzelfde terrein gebouwd, maar met meer capaciteit dan de oude zuivering. Dit was hard nodig, onder andere door de bouw van nieuwe woningen in de Bloemendalerpolder.
In februari 2020 is het eerste afvalwater gezuiverd. Daarna is de oude zuivering gesloopt.

Wat levert het op?

De nieuwe RWZI zal de eerste zuivering in Nederland zijn die volledig zal werken volgens het ‘ICEAS systeem’. Met dit systeem combineren we meerdere zuiveringsprocessen in 1 tank en is de zuiveringstechniek extra efficiënt. De zuiveringstanks nemen ook minder ruimte in beslag. Hierdoor is er meer terrein beschikbaar voor ontwikkelingen in de toekomst. Zo blijft er terrein beschikbaar om een extra zuiveringsstap toe te voegen. Bijvoorbeeld voor het verwijderen van medicijnresten. Ook is er ruimte gereserveerd om in de toekomst uit te kunnen breiden. Door de bevolkingsgroei in de regio komt er ook meer afvalwater.

Het ICEAS systeem is ook zuinig met energie en de bouw neemt minder ruimte in beslag. Hierdoor zijn er ook minder grondstoffen nodig.

Klimaatbestendig

Bij het ontwerp van de nieuwe zuivering hebben we rekening gehouden met de mogelijke gevolgen van klimaatverandering. Zo staan alle elektrische installaties op de eerste verdieping.

3D model

Het hele ontwerp is met behulp van een 3D model gemaakt. Dit is handig om vooraf het ontwerp te controleren en daarna zonder fouten te bouwen. Verder vinden we in dit 3D model ook de informatie van alle onderdelen terug. Zo zien we bij het beheer- en onderhoud of de installatie goed werkt en kunnen we alle technische informatie in het model terugvinden.

Netje opgeruimd

In de tussentijd is ook de oude RWZI gesloopt en wordt het terrein opnieuw ingericht. Bij het inrichten van het terrein is onder meer extra aandacht voor biodiversiteit. Denk hierbij aan de bloemen en bomen en hoe er in de toekomst wordt gemaaid. Voor de insecten en vleermuizen zijn er ‘hotels’ geplaatst.

Bij het slopen van de oude zuivering is er heel bewust gekeken naar het hergebruik van de materialen. In dit filmpje vertellen we hoe we de materialen weer opnieuw gebruiken:

Video geblokkeerd.

U kunt deze video niet bekijken omdat tracking cookies uit staan. Lees meer op de privacy- en cookiespagina.

Vragen?

Heeft u vragen over de bouw van de RWZI? Neem dan contact op met projectleider Jacqueline de Danschutter via e-mail: [email protected] (U verlaat deze site)