21 december 2018

Amsterdammers meten zelf de waterkwaliteit

In de zomer van 2018 staken meer dan 100 Amsterdammers de handen uit de mouwen. Ze bekeken de kwaliteit van het Amsterdamse water op meer dan 500 plekken. Dat leverde nuttige informatie op voor onze deskundigen. Een mooi voorbeeld van ‘citizen science’!

Het Schone Waterexperiment werd in 2018 voor de tweede keer georganiseerd. Net als vorig jaar kregen enthousiaste kinderen én volwassenen een ‘waterbox’. Daarin zitten allerlei proefjes om de waterkwaliteit in je eigen buurt te meten. Gewoon in de gracht of sloot naast het huis. Of het zwemwater in de buurt.

Regen en waterkwaliteit

Dit jaar was de vraag: “Wat is de invloed van regen op de kwaliteit van het water?”. Het was natuurlijk lange tijd extreem droog deze zomer. Maar op 25 augustus en 5 september regende het hard en veel. Bij zulke harde buien kunnen de riolen overlopen. Vuil water spoelt dan in de grachten. Daarom vroegen we de deelnemers met een SMS om direct na de buien te gaan meten.

Meer bacteriën bij veel regen

Veel deelnemers zijn na de buien gaan kijken hoeveel E.coli er in het water zat. E.coli is een bacterie die in poep zit. Na de harde buien op 25 augustus en 5 september vonden de deelnemers veel meer E.coli in de grachten. Zelfs zoveel, dat het niet meer veilig was om in dat water te zwemmen. Gelukkig verdwijnen de bacteriën ook weer: het water stroomt vanzelf uit de grachten. Daarnaast doodt zonlicht de bacteriën.

Het Schone Waterexperiment