07 februari 2018

Resultaten Schone Waterexperiment bekend

Amsterdammers onderzochten in de zomer van 2017 het water in Amsterdam. Zo werden zij experts op het gebied van water. Alle resultaten zijn nu bekend.


Kinderen doen een proefje uit de waterbox aan de Amstel in Amsterdam

Voor dit Schone Waterexperiment kregen alle deelnemers een speciaal kistje met verschillende proefjes: de waterbox. Hiermee konden zij het water in hun buurt ruiken, proeven en bekijken.

Op een speciale website vulden de deelnemers de uitslagen van de testjes in. 250 Amsterdammers deden in totaal 1.000 metingen.

De resultaten van andere deelnemers zagen ze direct terug op een kaart van Amsterdam. Zo hielpen ze ons om in kaart te brengen hoe schoon het water is in onze grachten, sloten en plassen is.

Schoonste water in Gaasperplas

Het water in de Gaasperplas bleek het schoonst. Ook vonden de deelnemers het water op veel plekken schoon genoeg om in te zwemmen. Op IJburg smaakte het water naar hout of planten. Bij de Entrepothaven in Amsterdam was het water heel helder. Hier konden de onderzoekers 3 meter diep kijken.

Benieuwd naar alle resultaten? Lees ze op hetschonewaterexperiment.nl.

In deze video vertellen deelnemers en projectleiders over hun ervaringen en de resultaten.

Zo helder is water in uw buurt

Wilt u weten hoe helder het water bij u in de buurt is? Dit ziet u terug op deze kaart met waterkwaliteit. We meten de kwaliteit van water op verschillende punten in Amsterdam.

Amsterdammer wordt wetenschapper

Wist u dat er in Nederland duizenden vrijwilligers de natuur onderzoeken? Zij tellen bijvoorbeeld planten, dieren en paddenstoelen. Dit is heel nuttig en belangrijk voor de wetenschap.

Dankzij het Schone Waterexperiment werden inwoners van Amsterdam echte waterexperts. De deelnemers werkten samen met:

Meer nieuws, tweets en blogs

Wat vreten deze onderwaterhooligans toch allemaal uit?! 🦞👀 We doen een proef om de Amerikaanse #rivierkreeft onder controle te krijgen. Winnie en Yannick vertellen je meer.

Toe-toe-toeter, een waterscooter?! Onze mannen scooter uit de gracht 😧 Hoe denk jij dat deze scooter in het water is beland?

Een eigen omgeving voor onze zakelijke klant

Om onze zakelijke klant goed te helpen werken we aan een zakelijke mijn-omgeving. Wat vindt de klant ervan?

Lees meer

De meterstand doorgeven, makkelijk of niet?

De meterstand doorgeven is belangrijk voor ons en voor onze klanten. Daarom moet dit makkelijk zijn. We hebben dit getest met klanten.

Lees meer