30 oktober 2018

Schoonmaken 't Slijk bijna klaar

We zijn bijna klaar met het schoonmaken van ’t Slijk! Vroeger stortte men vuil in deze zijtak van de Vecht, vlakbij Maarssen. Al dat vuil is slecht voor de waterkwaliteit en de natuur. Daarom zijn we in 2018 begonnen met een grote schoonmaak van het gebied.

’t Slijk bestaat uit twee plassen en een moeras met een erg vervuilde bodem.  ’t Slijk staat in open verbinding met de Vecht. Daarom hebben we een tijdelijke dam geplaatst tussen de plassen en de Vecht. Daarna hebben we de bodem van de plassen afgegraven. Zo is het ergste vuil eruit.

Laatste stap

Als laatste stap gaan we nu de bodem van de plassen afdekken. Zo kan het laatste vuil dat nog in de bodem zit niet in het water terechtkomen. Dat doen we met een speciaal soort doek (geotextiel) met daarop gevlochten wilgentakken. Tussen de takken komt een laag veen. En daar bovenop komt weer een laag geotextiel met zand. Zo maken we een stevige bodem. De nieuwe situatie maakt ’t Slijk geschikt als broedkamer voor vissen.

Pieter Kruiswijk, dagelijks bestuurder van het waterschap: "We dekken eerst de Noordplas af en daarna de Zuidplas. In december is ’t Slijk weer schoon. Dan halen we de dam tussen ’t Slijk en de Vecht weer weg. Zo is de plas weer toegankelijk vanaf de Vecht. Maar in de eerste plaats is ‘t Slijk een prachtig natuurgebied. Het is niet geschikt voor recreatie, maar wel als kraamkamer voor vissen."

't Slijk op TV

Het televisieprogramma EenVandaag zond op 18 oktober 2018 een reportage uit over de laag met wilgentakken die we gaan gebruiken. Ga naar de website van EenVandaag om de aflevering te bekijken.

Bekijk ook de reportage over het schoonmaken van 't Slijk op RTV Stichtse Vecht.

Meer nieuws, tweets en blogs

Onderzoek: is #kwijtschelding aanvragen makkelijker via de website? Wat denk jij? 🧐 Lees nu de resultaten 👇

GET TO THE CHOPPER! 🚁 Andre controleert vanuit de lucht of het water in de sloten schoon is. Dit noemen we schouwen 🧐 Het grootste gedeelte doen we met de auto, boot, fiets of lopend. Binnenkort een filmpje waarin we hier alles over vertellen! #waterkwaliteit

Onderzoek: is kwijtschelding aanvragen makkelijker via de website?

Kwijtschelding aanvragen kan nu ook via onze website. Hoe ervaren onze klanten dit? Bekijk de resultaten.

Lees meer

Een eigen omgeving voor onze zakelijke klant

Om onze zakelijke klant goed te helpen werken we aan een zakelijke mijn-omgeving. Wat vindt de klant ervan?

Lees meer