28 februari 2019

Warmte uit water op Strandeiland Amsterdam

Waterschap Amstel, Gooi en Vecht gaat op grote schaal experimenteren met warmte uit water. Hiermee kunnen we 8.000 woningen verwarmen in de nog te bouwen wijk Strandeiland in Amsterdam.

Indruk van de nieuwe wijk Strandeiland bij IJburg in Amsterdam. Beeld: Gemeente Amsterdam

We spoelen elke dag liters warm water weg. Denk aan water uit de douche en wasmachine. Dit water noemen we grijs water en is gemiddeld 25 graden. De warmte kunnen we uit het water halen. Dat doen we door dit water via een apart riool op te vangen, zonder toiletwater. De warmte slaan we op. Daarna komt de warmte via een warmtenet bij mensen thuis. Zo dragen we bij aan de overgang naar schone energie.

Water uit gootsteen, douche en wasmachine vangen we op via een apart riool

Warmte uit grijs water en IJmeer

De gemeente Amsterdam ontwikkelt Strandeiland tot een wijk die voor zijn eigen energie zorgt. De warmte voor woningen zou helemaal uit water van het IJmeer kunnen komen. Maar grijs water kan ongeveer 30% van de nodige warmte leveren. Het gebruiken van dit water heeft echter een paar grote voordelen: het is het hele jaar beschikbaar én het is warmer dan het water uit het IJmeer.

Strandeiland is een zeer geschikte plek voor dit experiment. Want er is altijd genoeg warm water uit het IJmeer. Ook als het niet lukt om genoeg warmte uit grijs water te halen.

Klimaatproblemen oplossen

De gevolgen van klimaatverandering vragen om oplossingen. Met dit experiment doen we als waterschap meer ervaring en kennis op om klimaatproblemen op te lossen.

Meer weten over onze aanpak? Lees verder bij klimaatproblemen aanpakken.

Meer nieuws en tweets

Rondje van de zaak! Want Amsterdam loopt op water. Wij zorgen aanstaande zondag voor vers drinkwater💧 tijdens de #AmsterdamMarathon 🏃🏃‍♂️🏃‍♀️ Lopers, veel succes. Zet ‘m op! 💪 @TCSadammarathon #TCSAM21

We vernieuwen Mijn Waternet voor belastingen. Daarom kan je nu niet meer inloggen. Je kan ook geen bezwaar indienen, kwijtschelding aanvragen of je e-mail doorgeven. We verwachten dat je op maandagmiddag 18 oktober weer kan inloggen. Sorry voor het ongemak!

22 september 2021

Kraanwaterdag voor 10.000 Amsterdamse kinderen

Tijdens de Nationale Kraanwaterdag drinken 10.000 Amsterdamse schoolkinderen alleen kraanwater. Ook krijgen ze les over hoe gezond drinkwater is.

Lees meer
11 augustus 2021

Riolering Amsterdam: plan tegen wateroverlast

Waternet en Gemeente Amsterdam werken aan een nieuw plan voor rioleringen. Zo kan de stad beter tegen regen. Bekijk het plan en denk mee!

Lees meer