Warmte uit water op Strandeiland Amsterdam

28 februari 2019

Waterschap Amstel, Gooi en Vecht gaat op grote schaal experimenteren met warmte uit water. Hiermee kunnen we 8.000 woningen verwarmen in de nog te bouwen wijk Strandeiland in Amsterdam.

Indruk van de nieuwe wijk Strandeiland bij IJburg in Amsterdam. Beeld: Gemeente Amsterdam

We spoelen elke dag liters warm water weg. Denk aan water uit de douche en wasmachine. Dit water noemen we grijs water en is gemiddeld 25 graden. De warmte kunnen we uit het water halen. Dat doen we door dit water via een apart riool op te vangen, zonder toiletwater. De warmte slaan we op. Daarna komt de warmte via een warmtenet bij mensen thuis. Zo dragen we bij aan de overgang naar schone energie.

Water uit gootsteen, douche en wasmachine vangen we op via een apart riool

Warmte uit grijs water en IJmeer

De gemeente Amsterdam ontwikkelt Strandeiland tot een wijk die voor zijn eigen energie zorgt. De warmte voor woningen zou helemaal uit water van het IJmeer kunnen komen. Maar grijs water kan ongeveer 30% van de nodige warmte leveren. Het gebruiken van dit water heeft echter een paar grote voordelen: het is het hele jaar beschikbaar én het is warmer dan het water uit het IJmeer.

Strandeiland is een zeer geschikte plek voor dit experiment. Want er is altijd genoeg warm water uit het IJmeer. Ook als het niet lukt om genoeg warmte uit grijs water te halen.

Klimaatproblemen oplossen

De gevolgen van klimaatverandering vragen om oplossingen. Met dit experiment doen we als waterschap meer ervaring en kennis op om klimaatproblemen op te lossen.

Meer weten over onze aanpak? Lees verder bij klimaatproblemen aanpakken.

Meer nieuws en tweets

Het leven van een drijfvuilvisser gaat niet altijd over rozen. De mannen hebben het zwaar in dit weer en dat merk je ook he Rudy. 😜 Misschien dat een paar leuke reacties de mannen wat opvrolijkt. 👇

De sloop van de bedientorens is het einde van een tijdperk. “We bedienen nu de brug via camera’s vanuit een keet. Daarop zie je meer, je kunt makkelijker de hoek om kijken, je hebt zicht in de dode hoek en kunt sneller schakelen." https://t.co/7n7iaTDPuM

27 december 2022

Nieuwe cao bij Waternet voor 2023

De nieuwe cao “Werken voor waterschappen” geldt 1 jaar, van 1 januari 2023 tot en met 31 december 2023. De cao geldt voor ongeveer 14.000 medewerkers ...

Lees meer
14 december 2022

Waternet innoveert met regenwater onder de tramrails in Amsterdam

In de Rivierenbuurt in Amsterdam vangen we regenwater op onder de tramrails. Zo voorkomen we wateroverlast en houden we de grondwaterstand op peil.

Lees meer