28 februari 2019

Warmte uit water op Strandeiland Amsterdam

Waterschap Amstel, Gooi en Vecht gaat op grote schaal experimenteren met warmte uit water. Hiermee kunnen we 8.000 woningen verwarmen in de nog te bouwen wijk Strandeiland in Amsterdam.

Indruk van de nieuwe wijk Strandeiland bij IJburg in Amsterdam. Beeld: Gemeente Amsterdam

We spoelen elke dag liters warm water weg. Denk aan water uit de douche en wasmachine. Dit water noemen we grijs water en is gemiddeld 25 graden. De warmte kunnen we uit het water halen. Dat doen we door dit water via een apart riool op te vangen, zonder toiletwater. De warmte slaan we op. Daarna komt de warmte via een warmtenet bij mensen thuis. Zo dragen we bij aan de overgang naar schone energie.

Water uit gootsteen, douche en wasmachine vangen we op via een apart riool

Warmte uit grijs water en IJmeer

De gemeente Amsterdam ontwikkelt Strandeiland tot een wijk die voor zijn eigen energie zorgt. De warmte voor woningen zou helemaal uit water van het IJmeer kunnen komen. Maar grijs water kan ongeveer 30% van de nodige warmte leveren. Het gebruiken van dit water heeft echter een paar grote voordelen: het is het hele jaar beschikbaar én het is warmer dan het water uit het IJmeer.

Strandeiland is een zeer geschikte plek voor dit experiment. Want er is altijd genoeg warm water uit het IJmeer. Ook als het niet lukt om genoeg warmte uit grijs water te halen.

Klimaatproblemen oplossen

De gevolgen van klimaatverandering vragen om oplossingen. Met dit experiment doen we als waterschap meer ervaring en kennis op om klimaatproblemen op te lossen.

Meer weten over onze aanpak? Lees verder bij klimaatproblemen aanpakken.

Meer nieuws en tweets

🌴Van dak naar daklandschap, dat is de missie van Roef! En dus ga je met dit toffe festival het dak op! 😎Daar vind je hot tubs, hip hop, live muziek, woordkunst en talks. Zo praat onze eigen Kasper Spaan over hoe jij je dak kunt #vergroenen. Check 👉https://t.co/Jr7Yps9u3A 🌿

Uh...huh...huh! Hoe neem jij straks de telefoon op? 👉☎️Wij zoeken #klantenservice medewerkers! In deze functie beantwoord je de meest uitleenlopende klantvragen via de telefoon en de chat.💌 Lees hier alle info en kom bij ons werken!👋 https://t.co/kCqgEfejTO #vacature

16 april 2019

Blue Deal voor schoon en veilig water

Het internationale programma Blue Deal is begonnen! Het doel: miljoenen mensen helpen aan schoon, voldoende en veilig water.

Lees meer
15 maart 2019

Ringdijk Watergraafsmeer is weer sterk genoeg

Met de nieuwste technieken is de Ringdijk Watergraafsmeer weer sterk genoeg. Het is het laatste project van dagelijks bestuurder Gerard Korrel.

Lees meer