22 september 2021

Kraanwaterdag voor 10.000 Amsterdamse kinderen

Op 22 september 2021 doen in Amsterdam 10.000 schoolkinderen mee met de Nationale Kraanwaterdag. Op die dag drinken ze op school en de buitenschoolse opvang alleen kraanwater, en geen drankjes met suiker. Ook krijgen ze les over hoe belangrijk water is voor je lichaam.

Gezonde gewoonte

Meedoen aan de Kraanwaterdag is een gezonde start van het nieuwe schooljaar. Het is een goed moment om het drinken van kraanwater te bespreken. Tijdens een speciale les ontdekken de kinderen hoe belangrijk water voor je is. Dat water je lichaamsvocht aanvult als je sport en beweegt, en je lichaamstemperatuur op peil houdt. Het brengt voedingsstoffen op de juiste plek en voert afvalstoffen af. Ze leren ook dat genoeg water drinken goed is voor je concentratie, de kans op hoofdpijn minder wordt en je er beter van gaat sporten.

Water als gezonde en sportieve dorstlesser

Nationale Kraanwaterdag staat dit jaar in het teken van kraanwater als gezonde en sportieve dorstlesser. Roelof Kruize, directeur van Waternet: “Water is echt een prima alternatief voor zoete ongezonde drankjes. Gelukkig zien we dat steeds meer scholen en bso-locaties willen aansluiten bij de Kraanwaterdag. Eén dag water op school in plaats van sapjes kan het juiste zetje zijn om gezonder te gaan drinken. Daarom biedt Waternet de Huizingaschool in Amsterdam-West een speciaal watertappunt aan zodat het voor de leerlingen hier makkelijk is om af en toe water te pakken”.

Directeur Susan Herrings van de Huizingaschool legt uit waarom ze kiest voor een watertappunt in haar school: “We zijn blij met dit tappunt omdat op deze manier onze leerlingen makkelijk een gezond alternatief hebben om op de school een drankje te pakken. Geen suiker, geen kleurstoffen maar gewoon kraanwater. Gezond én lekker”

Dit is de tweede keer dat Waternet samen met alle drinkwaterbedrijven in Nederland Kraanwaterdag organiseert. In heel het land doen dit jaar 200.000 kinderen mee. Dat is een record. Drinkwaterbedrijven willen met de Kraanwaterdag kinderen stimuleren om meer kraanwater te drinken.

Kinderen vinden kraanwater lekker

Uit een poll van het Jeugdjournaal van vorig jaar blijkt dat bijna 90% van de kinderen water lekker vindt om te drinken. Maar onderzoek laat ook zien dat kinderen tussen de 4 en 13 jaar maar 1 tot 2 glazen water per dag drinken. Ze drinken ruim twee tot drie keer zoveel glazen gezoete drankjes. Er is dus nog veel winst te behalen.

Meer nieuws, tweets en blogs

Pepijn is #trainee Techniek bij Waternet en vindt zijn werk hartverwarmend 🔥🔥🔥 en veelzijdig. Laatst was hij in de RAI en in Pakhuis de Zwijger voor de Amsterdam International Water Week. Kijk gauw dit filmpje voor zijn vlammende verhaal! #leukwerk

👏Tof filmpje van onze collega's @hhdelfland voor #WereldToiletdag Ook wij maken elke dag het rioolwater schoon in opdracht van @waterschapagv Samen zitten we in @BlueDeal met als doel om 20 miljoen mensen te helpen aan schoon en veilig water! https://t.co/LyCBP79cnW

Hoe ervaren bewoners de bruggen en sluizen?

Waternet bedient in Amsterdam 60 bruggen en sluizen. Wat vinden bewoners van deze bediening? Bekijk de resultaten.

Lees meer

Co-creatie: een nieuwe jaarafrekening ontwerpen

Samen met klanten keken we naar hoe we onze jaarafrekening beter kunnen maken. Bekijk het onderzoek.

Lees meer